Laura on lasten asialla

Laura Nyyssönen on sosiaalityöntekijänä Kuopiossa. Hän nauttii äitiyslomastaan. Suonenjoki on hänen mielestään lapsiperheelle erinomaisen hyvä ja turvallinen paikka asua. 

Laura ja Juuso Nyyssönen muuttivat Kuopiosta Suonenjoelle elokuussa vuonna 2011. Heidän esikoispoikansa Nooa oli tuolloin puolivuotias. Juuson isä, Pentti Nyyssönen oli jäämässä eläkkeelle omasta yrityksestään ja Juuso pohti yrityksen jatkamista. Juuso aloitti oppisopimuskoulutuksen sähköasentajaksi ja työt hän aloitti Sisä-Savon Sähkö Oy:ssä vuonna 2010..

“Marraskuun pimeinä iltoina joskus mietin, että täällä me nyt ollaan Suonenjoella, en tunne ketään, ei ole kavereita, tuleeko tästä mitään, mutta hyvin nopeasti alkoi löytyä ihmisiä ympärille. Minut varmaan pelasti se että olen sosiaalinen ja kaipaan kontakteja. Suonenjoella on tosi vilkasta lapsiperhetoimintaa ja pian huomasinkin olevani monessa mukana”, kertoo Laura.

Perheen iltatähti

“Minä synnyin iloisena yllätyksenä, viimeisenä vahingonlaukauksena tammikuun pakkasille vuonna 1983. Vanhin veljeni Marko on syntynyt vuonna 1969 ja siskoni Sari vuonna 1967, eli meillä on melkoinen ikäero. Vanhempani olivat yli nelikymppisiä, kun minä ilmoitin tulostani”, naurahtaa Laura.

Laura syntyi ja kasvoi Varkauden Kaura-ahossa. Lapsuus oli onnellista aikaa. Kouluun oli matkaa vain muutama sata metriä ja sama opettaja koko ala-aste ajan.

Laura on omaa sukuaan Aholainen ja hänen vanhempansa ovat kotoisin Leppävirralta. Äiti tarkemmin Sorsakoskelta Takkulan kylältä ja isän kotitila on Mikkolan pellolla Soisalon saaressa, jossa perhe myös alkuun asui.

“Kasvoin työläisperheessä. Aiemmin vanhemmat pitivät pientä maatilaa, missä vanhemmat sisaruksenikin syntyivät, kunnes isäni selkä leikattiin ja hän lähti Helsinkiin opiskelemaan sähköalaa, sai töitä Ensolta ja perheemme muutti Varkauden Puurtilaan. Äiti oli vaatetehtaassa töissä. Kun minä aloitin koulun, äitini pääsi opiskelemaan hoitoalalle ja ehti vielä olla vanhusten hoitotyössä yli 10 vuotta ennen eläköitymistään”, kertoo Laura, “isällä on muistisairaus ja hän on jo hoitokodissa, äiti asuu Leppävirralla. Äitini on vielä hyväkuntoinen ja asuu Leppävirralla.”

Kuopioon opiskelemaan

Laura valmistui ylioppilaaksi vuonna 2002 ja pääsi opiskelemaan yhteiskuntatieteitä Kuopion yliopistoon.

“Halusin työskennellä ihmisten kanssa, sosiaalityö ja yhteiskuntatieteet kiinnostivat, mutta luin pääsykoekirjat vain kerran läpi ja pääsin sisään ihan viimeisten joukossa. Tarkoituksenani oli pitää välivuosi. Oli kuitenkin onni, että pääsin alalle, jonka koen olevan minun juttuni.”

Laura valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi vuonna 2007. Sitä ennen hän oli tavannut tulevan miehensä Juuson. Ystäväporukka heidät johdatti yhteen ja seurustelu alkoi Kuopio Rockissa vuonna 2004.

“Onkin sitten käyty aika usein Kuopio Rockissa sen jälkeenkin. Opiskeluaika oli aika railakkaa, irtaannuin kotoa ja tuli juhlittua ja elettyä täysillä. Juuso opiskeli samaan aikaan sairaanhoitajaksi.

Lauralle tärkeä kokemus opiskeluvaiheessa oli opiskelijavaihto Ranskaan Lillen kaupunkiin Erasmus-hankkeen kautta. Siellä hän vietti kevätlukukauden vuonna 2005.

“Se oli minulle tosi merkittävä juttu. Ensin iski ihan hirveä koti-ikävä, vieras kieli, vieraat tavat ja kulttuuri, mutta rohkaistuin siellä paljon, opiskelin sosiologiaa ja sain opintojakin suoritettua”, muistelee Laura.

“Sain sijaisuuden Kuopion kaupungilla, Petosen lastensuojeluyksiköstä syksyllä 2007, juuri ennen valmistumistani. Lastensuojelutyö tuntui alusta alkaen omalta alaltani ja vuonna 2010 sain viran. sosiaalityö on monipuolista asiakastyötä, jossa pääsee auttamaan ihmisiä ja vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin..

Naimisiin ja muutto Suonenjoelle

Laura ja Juuso vihittiin Leppävirran kirkossa 20. maaliskuuta vuonna 2010. Samassa kirkossa missä hänen vanhempansakin oli vihitty 60-luvulla.

“Me haluttiin talvihäät. Siihen aikaan olikin viimeiset talvipakkaset. Häitä vietettiin Seurakalliolla ja sinne me liu’uttiin potkurilla”, naurahtaa Laura.

Seuraavana vuonna syntyi Nooa. Juuso teki vuorotyötä ja nuorella perheellä oli pohtimisen paikka siinä, millaisessa ympäristössä he haluavat lapsia kasvattaa ja millaista perhe-elämää viettää.

“Kun Juuso ehdotti Suonenjoelle muuttoa, minä heti innostuin, kun olen luonteeltani hyvin spontaani. Ei olla kyllä sitä päätöstä kaduttu. Suonenjoki on ihanteellinen paikka lapsiperheelle. Täällä lapset viihtyvät,  kavereita on aivan naapurissa ja koulu sekä eskari ovat lähellä.”

Laura palasi Nooan syntymän jälkeen töihin vuonna 2012 ja seuraavana vuonna syntyi Nelli.

“Kotona oleminen kahden pienen lapsen kanssa oli välillä raskasta. Minä koin synnytyksen jälkeistä alakuloa. Olisi hirveen tärkeetä, ettei pienten lasten kanssa jäisi yksin, että on joku jonka kanssa jutella. Minua vähän hirvittää sellainen Instagram kiiltokuvaelämä, missä kerrotaan, että kaikki sujuu hienosti. Ei se kenelläkään niin mene. Valvotut yöt ja väsyminen saavat välillä ihan kummallisia asioita päähän, jokainen niitä kokee ja olisi hyvä, että niistä uskallettaisiin puhua, ei kenenkään tarvitse olla täydellinen”, kannustaa Laura. 

Lauran mukaan omasta väsymisestä ja turhautumisesta ei ole välttämättä helppoa puhua töistä palaavalle kumppanille,  vaan samassa tilanteessa olevat äidit ymmärtävät toisiaan paremmin. Olisi hyvä pitää huolta omasta jaksamisestaan eikä pelkästään jumiutua kotiin. Isien tärkeää roolia ei pidä unohtaa.

“Juuso on kyllä mahtava isä, hän osallistuu, tekee asioita tasapuolisesti ja on kotona. Hän osaa pitää kiinni myös vapaa-ajastaan, vaikka on yrittäjä.”

Vuosina 2015-16 Laura teki sosiaalityöntekijän sijaisuutta Suonenjoen kaupungilla.

“Tykkäsin myös olla pienemmässä kunnassa töissä, työnkuva oli laajempi. Piti kuitenkin miettiä, sanoudunko Kuopion virastani irti ja tein tietoisen päätöksen, että en halua täällä tietää asiakkaiden yksityisasioita, halusin etäisyyttä niihin ja palasin töihin Kuopioon vuonna 2017.”

Tekijä ja innostuva kehittäjä

Laura aloitti vuonna 2017 työn ohessa erikoissosiaalityöntekijän opinnot ja samana vuonna hänet valittiin kehittäjäsosiaalityöntekijäksi Lape-hankkeeseen.

“Se oli huippupesti. Tein töitä koko Pohjois-Savon alueella ja oli mielenkiintoista hypätä hankemaailmaan luomaan maakunnallista sosiaalityötä moniammatillisena yhteistyönä.”

Laura sanoo olevansa innostuva kehittäjä, mutta myös käytännön työn tekijä.

 “Lopputyöt on minulle aina tervanjuontia, siksi en ole pidemmälle lähtenyt opiskelemaan, mutta erikoissosiaalityöntekijän tutkinnon sain valmiiksi tämän vuoden lokakuussa ja palasin hankkeen päätyttyä takaisin avohuollon yksikköön Kuopioon.”

Mukavaa lapsiarkea

Nyyssösen perheen kolmas lapsi syntyi lokakuussa. Nimen hän saa loppuvuodesta. Laura nauttii vauvan kanssa kotona olemisesta ja äitiyslomasta pienen tauon jälkeen. Lasten kannalta on mukavaa, että äiti on kotona, kun he palaavat iltapäivällä kotiin.

“Kyllä Suonenjoella on lapsiperheen hyvä olla, lasten kasvaessa olen sen huomannut. Kaikki palvelut on lähellä. Kun isommassa kaupungissa yrität samaan päivään sovittaa vaikkapa neuvolakäynnin ja lapsen hammaslääkärin, on se aika mahdoton yhtälö, kun kaikki yksiköt on erillään. Käytin tässä yhtenä päivänä Nelliä hammashoitajalla ja mietin että pitäisi soittaa neuvolaan, kun vauvan napa piti tarkistaa, siinä käytävällä terveydenhoitaja Anna-Maija käveli ohi ja sanoi, että tule vaan saman tien näyttämään sitä vauvaa. Olen ikuisesti kiitollinen terveyskeskuksen palveluista”, hehkuttaa Laura.

Monista pienistä asioista koostuu hyvä ja toimiva lapsiperheen arki ja niillä on kokonaisuuden kannalta erittäin iso merkitys.

“Pistäydyin kirjakaupassa, hain postista paketin, vaateliikkeestä löysin housut ja kengät lapselle kenkäkaupasta ja ruokakaupan parkkipaikalle sai auton kätevästi. Eli kaikki hoitui pienten lasten kanssa liikkuessa, kun kaikki palvelut löytyvät muutaman sadan metrin säteellä”, toteaa Laura. 

Paikallinen harrastus- ja yhdistystoiminta on myös lähellä Lauran sydäntä. Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksen toiminta, muun muassa perhekahvila sekä Suonenjoen Vasaman juniorilentopallo-harrastus kuuluvat myös Lauran vapaa-aikaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *