Virran Leksa

Virran Leksa tuntee moottoripyörät, harrastus ei ole jäänyt, vaikka askel on jo vähän hidastunut. Ikää hänellä on 83 vuotta.

Virran Leksa asuu vaimonsa Lilja Orvokin kanssa Pihlajakadulla Suonenjoella.

“Lilja Orvokki lähti vuonna 1958 pyörän kyytiin ja mukana on pysynnä siitä asti, eikä oo pahemmin astiat lennelleet”, kertoo Leksa.

Pariskunta asuu samoilla tienoilla, josta Leksan piti lähteä vuonna 1940 talvisodan syttyessä sotaa pakoon sedän luokse Jalkalantielle.

“Kolme pommia satoi jäälle ja jäät vaan lentelivät, olin silloin viisivuotias. Sillon lähettiin setäni mökille sotaa pakoon. Sodan jälkeen menin tätini luokse Kärsämäelle ja siellä kävin koulut. En ole kyllä yhtään koulutodistusta milloinkaan saanut”, kertoo Leksa.

Leksa lähti setänsä luokse Helsinkiin suutarinoppiin ja sai kisällin paperit vuonna 1950. Hän toimi Helsingissä  lehtien jakajana ja juoksupoikana. Suonenjoelle Leksa palasi vuonna 1951 Niemen mökkiin.

“Läksin kylälle kävelemään, olivat tekemässä Makkosen kirjakaupan pohjatöitä ja kysyivät, tarviitko poika töitä, niin pääsin rakennukselle töihin. Sitten olin Kutvosen tehtaassa toistakymmentä vuotta”, muistelee Leksa.

70-luvulla Leksalla oli automaalaamo muutaman vuoden ajan ja sittemmin hän oli Ilmari Vehviläisen maalaamossa töissä, kunnes sairastui ja maalaushommat kiellettiin.

“Esittivät, että minua pitäisi ryhtyä kouluttamaan, mutta sanoin, että nämä käet tekköö ja tämä piä ajattelloo, kouluja en tarvii”, naurahtaa Leksa, “eläkkeelle asti tein töitä marjatilalla.”

Vauhdikasta menoa

Leksa sai ensimmäisen moottoripyöränsä vuonna 1953.

“Ensimmäinen pyörä oli 250 kuutioinen Victoria. Aloitin kilpa-ajot armeijan jälkeen vuonna 1956 jääradalla eikä minulla ollut edes ajokorttia, kun korttia kysyttiin, sanoin, että se jäi kottii.”

Vuonna 1960 Leksa kisasi Väinölänniemen TT-ajoissa 250 kuutioisella Jawalla ja sieltä tuli 10. sija.

“Vuonna 1963 tulin kolmanneksi, oli työntölähtö ja viimeisestä rivistä lähin, pyöräkin sammui ja silti hävisin kakkoselle vain kolome sekuntia, olisin muuten kyllä voittanna ne kisat”, harmittelee Leksa.”

Virran Leksan jäärata-ajot jatkuivat vuoteen 1995 saakka, mutta koko ikänsä hän on harrastanut pyörien parissa.

“Sähköskootterilla vieläkii ajelen ja sillon tuttujen ja tuntemattomien käsi nousee.”

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *