Siivouspalvelua jo 40 vuotta

Siivousalan konkari on nähnyt senkin ajan, kun porraskäytäviä vielä pestiin miesten vanhoilla kalsareilla.

Mikroliinoja ei vielä tunnettu silloin, kun Kaija Yli-Sikkilä aloitti siivousalan yrittäjänä.

”Meillä on sentään aina ollut siivousliinat, mutta monessa paikassa porrassiivoojilla oli miesten vanhoja kalsareita liinoina”, hän kertoo nauraen.

Ammattimaisuus näkyi siinäkin, että yrityksen siivousliinat olivat värikoodattuja: eriväriset sopivat eri tarkoituksiin. Lisäksi ne pestiin 90 asteessa aina kunkin työkohteen jälkeen. Sekään ei ollut itsestään selvä käytäntö vielä vuonna 1979, kun Yli-Sikkilä perusti ensimmäisen yrityksensä, Suonenjoen Rakennussiivouksen yhdessä yhtiökumppanin kanssa. Siitä kymmenen vuoden kuluttua osapuolet lähtivät omille tahoilleen, ja Kaijan Siivouspalvelu sai alkunsa.

Siivoustyö on keventynyt

Nuori yrittäjä ei päässyt helpolla.

”Käytiin Joensuussa, ja kauempanakin, tekemässä rakennussiivouksia. Tehtiin yötä päivää työtä, Yli-Sikkilä muistelee aikaa, jolloin perheen lapsetkin olivat vielä pieniä.

Parhaimmillaan yritys siivosi myös yhdeksää myymälää, jotka sijaitsivat ympäri pitäjää. Kun liikkeet alkoivat siirtyä valtakunnallisille toimijoille ja niiden aukioloajat pitenivät, Yli-Sikkilä päätti vetäytyä kilpailusta.

”Oli vaikea tehdä päätös. Mutta kun myymälöistä luovuttiin, päästiin tekemään enemmän kotisiivouksia ja työ keveni.”

Nykyään Kaijan Siivouspalvelu Oy toimii Sisä-Savon alueella ja huolehtii monien yritystilojen siisteydestä. Myös yksityiset työllistävät. Yrityksellä on esimerkiksi lupa tehdä sosiaalihuoltopalveluja Suonenjoella ja Rautalammilla. Se tarkoittaa kotisiivouksia ja kodinhoitotöitä henkilöille, joilla on heikentynyt toimintakyky. Palvelu on asiakkaalle edullinen, sillä siitä ei tarvitse maksaa arvonlisäveron osuutta. Lisäksi siitä saa kotitalousvähennyksen.

Yrittäjä kertoo, että siivous on keventynyt myös uusien työtapojen ja -välineiden myötä. Enää ei mopata runsaan veden kera, sillä monille nykypinnoille suositellaan kostealla pyyhkimistä. Myös työvälineet ovat kevyempiä ja niissä on säätövarret. Toki siivoaminen vaatii edelleenkin hyvää fysiikkaa: muun muassa mattojen ja lattianhoitokoneen siirtelyt kysyvät voimia.

Työturvallisuuskin on toisella tasolla kuin ennen. Esimerkiksi suojakäsineitä käytetään joka työssä ja tarvittaessa otetaan käyttöön hengitys- ja silmäsuojaimet sekä turvakengät ja -kypärä. Yrityksessä on lisäksi oltava työsuojeluvaltuutettu.

”Tällä alalla ei voi jämähtää”, yrittäjä summaa kaikkia muutoksia.

Sukupolvi vaihtuu, yritys pysyy

Tällä hetkellä yrityksessä suunnitellaan sukupolvenvaihdosta. Vetovastuun tulee ottamaan yrittäjän poika Jiri Paananen.

”Olen syntynyt tälle alalle”, Paananen nauraa, sillä hän kulki yrittäjä-äidin jaloissa pikkupoikana ja hankki myöhemmin kesätienestit siivoamalla.

Paananen on suorittanut puhdistus- ja palvelualan perustutkinnon. Hän on ollut yrityksen palveluksessa viimeiset kolme vuotta vastaten työturvallisuudesta ja laitteiden kunnosta. Mies myös siivoaa siinä missä muutkin.

”Meillä on hyvät työntekijät ja maine, että tehdään työt kunnolla”, Yli-Sikkilä kehaisee.

Imuri odottaa osaajaa myös kotona.

”Emännän kanssa vuoronperään siivotaan. Kun on neljä muksua, niin sitä riittää”, Paananen tokaisee.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *