Punkkikausi on alkanut

Punkit ovat koirien ja omistajien riesana keväästä syksyyn. Näin suojaat koirasi punkeilta.

Parhaiten ennaltaehkäiset koirasi punkeilta ja niiden kuljettamilta taudeilta apteekin punkkikarkoitteella tai käymällä koirasi turkin läpi huolellisesti päivittäin.

Punkit heräävät horroksesta lämpötilan noustessa 4-5 plusasteeseen. Punkkeja esiintyy useimmiten huhtikuusta marraskuuhun, mutta jos talvi on lämmin, punkkeja voi esiintyä läpi vuoden. Punkit eivät siis ole ainoastaan kesän vaiva.

Punkit levittävät tauteja, joista yleisimpiä ovat borrelioosi, anaplasmoosi ja ehrlichia. Tartunnan saanutta koiraa hoidetaan yleensä antibiooteilla. Punkit olisi hyvä poistaa ihosta mahdollisimman pian tarttumisesta, koska ne ehtivät levittää sairauksia ollessaan vain 24 tuntia kiinnittyneenä. Punkkien levittämien sairauksien oireita ovat muun muassa kuume, ruokahaluttomuus, vatsa- ja suolistovaivat, velttous, väsymys sekä ontuminen. Jos koirallasi ilmenee kyseisiä oireita punkin pureman jälkeen, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Punkkien ennaltaehkäisyyn ja torjumiseen on saatavana monia erilaisia valmisteita kuten spot-on- eli paikallisvaleluliuoksia, punkkitabletteja ja punkkipantoja. Punkkikarkotteita myydään eläinklinikalla ja apteekissa. Monet punkkikarkotteet auttavat torjumaan myös muita hyönteisiä, kuten hyttysiä ja kirppuja. Borrelioosia vastaan on olemassa myös rokote sekä tartuntaa ehkäisevä tabletti.

Oli käytössäsi mikä tahansa punkkikarkote, tarkasta aina koiran turkki myös käsin ja poista mahdolliset punkit. Tämä on erityisen tärkeää pitkäkarvaisilla koirilla, joiden turkkiin punkki voi piiloutua. Muista tehdä punkkitarkistus varsinkin, jos olette liikkuneet koiran kanssa punkkien suosimilla alueilla. Kiinnittynyt punkki kannattaa poistaa punkkipihtien, punkkilasson, punkkisorkkaraudan tai pinsettien avulla. Varmista, että saat koko punkin irti kerralla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *