Teatteri Lumo lumoaa

Ilmaisutaito, musiikki ja erilaiset liikuntamuodot kiinnostavat kaikkein eniten Sisä-Savon kansalaisopiston tarjonnassa, mutta valinnanvaraa riittää kaikille.

Teatteri Lumo on Sisä-Savon kansalaisopiston mustan teatterin ryhmä. Musta teatteri on meillä melko tuntematon käsite, mutta se on yleinen taidemuoto muun muassa Tsekissä, missä toimii useita alan ammattilaisia.

Mustan teatterin ideana on, että näyttämö ja kaikki, minkä ei haluta näkyvän yleisölle, on mustaa. Myös näyttelijät ovat pukeutuneet mustiin, valoa heijastamattomiin vaatteisiin. Nuket, esineet ja osa esiintyjien asuista on käsitelty fluorosoivilla väreillä, jotka näkyvät ainoastaan ultraviolettivalossa.

Uudet teatteritilat Vanhamäen Ylissalissa

Sisä-Savon kansalaisopiston rehtori Kirsti Häkkinen on erittäin tyytyväinen uusiin teatteritiloihin.

Esko Paananen (vas.), Kirsti Häkkinen ja Nils Hedlund

“Vanha lukio jää pois käytöstä, kun uusi liikuntahalli valmistuu. Tämä teatteritila on aivan mahtava. Sen rakentamisesta kuuluu iso kiitos Nils (Nisse) Hedlundille ja Esko Paanaselle. Nämä miehet ovat aikaansa ja voimiaan säästämättä talkoovoimin rakentaneet tämän kaiken. Akustiset seinämateriaalit, nousevan katsomon ja koko tämän tilan”, hehkuttaa Häkkinen.

Nisse asuu Horontaipaleen kylällä Vesannolla ja sieltä hän on kulkenut teatteria rakentamassa. Nisse ja Esko ovat mustan teatterin perustajajäseniä.

“Olin alunperin harrastaja kuvataiteilija, Suonenjoelle minut toi Musta teatteri ja kun meidät häädettiin pois lukiolta, tuntui, että pakko on jotain tehdä. Teatterin rakentaminen on mielenkiintoinen haaste”, kertoo Nisse.

“Minä olen aina jotain rakentamassa ja eihän tästä voinut poiskaan jäädä”, toteaa Esko.

“Ohjaajan näkökulmasta tämä on aina niin hämmästyttävää, mitä pähkähullumpia ideoita keksitäänkään, nämä miehet toteuttaa ne, he ovat Loihtimo”, sanoo ohjaaja Annukka Nurmi.

Teatteri Lumon tämän keväinen produktio Lankapuodin Minna toi lavalle elämää ja elämyksiä Minna Canthin maailmasta varjoteatterin ja nukketeatterin keinoin ja perinteisesti näytellen, jossa myös musiikilla ja tanssilla oli tärkeä tehtävä. Se esitettiin seitsemän kertaa Lumon uudessa teatteritilassa. Mukana olivat Sisä-savon kansalaisopiston näyttelijät ja Rebekka Vuohelaisen ohjaama Showtanssiryhmä.

Yhteistyö Leppävirran kanssa kasvatti resursseja

Leppävirran liittyminen Sisä-Savon kansalaisopistoon toi kansalaisopistolle 5000 tuntia lisää opetusta.

“Leppävirta on Suonenjoen jälkeen isoin kunta, joka on mukana. Meillä on vuosittain nyt opetusta yhteensä 15 500 tuntia, henkilökuntaa on 12 ja tuntiopettajia on 120”, kertoo Häkkinen, “tämä mahdollisti myös ilmaisutaiteen opettaja Annukka Nurmen ja tanssin opettaja Rebekka Vuohelaisen vakinaistamisen, toki tämä on tuonut hallinnolle haasteita ja vuosi on ollut työläs, yksin Leppävirralla on 20 aktiivista kylää, se on rakenteeltaan hyvin erilainen kuin muut mukana olevat kunnat.”

Häkkinen iloitsee siitä, että soraääniä ei ole kuulunut vaan yhteistyö on sujunut hyvin.

“Meillä on hirveän hyvä porukka töissä, tämä on elämäni paras työpaikka. Meillä on joukko vahvoja asiantuntijoita, jotka keksivät uutta koko ajan. Uuden kurssitarjonnan suunnittelu on alkamassa ja 500 kurssia on ohjelmassa”, kertoo Häkkinen.

Kansalaisopisto on kaikille avoin

Sisä-Savon kansalaisopisto on avoin kaikille ja kursseille voi osallistua yli kuntarajojen. Kansalaisopisto järjestää alueen koulutus- ja kulttuuritarpeita tukevaa monipuolista ja hyvinvointia lisäävää yleissivistävää koulutus- ja harrastustoimintaa, ammatillista lisäkoulutusta sekä maksupalvelu- ja projektitoimintaa.

Musiikki ja liikunta ovat kestosuosikkeja. Ilmaisutaito on kasvattanut suosiotaan. Kansalaisopiston tarjonta on monipuolista kädentaidoista kielten opiskeluun kaiken ikäisille.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *