Kiusaamisesta KIPU

Mikko Kartano ja Amin Asikainen esiintyivät Matti Lohen koululla vanhassa juhlasalissa 15. huhtikuuta 5-9 luokkalaisille.

Mikko Kartano ja Amin Asikainen kiertävät kouluissa koulukiusaamista vastustavan kampanjan merkeissä esityksellään Kiusaamisesta KIPU. Esitys kestää 45 minuuttia, jonka aikana Mikko ja Amin kertovat omia kokemuksiaan koulukiusaamisesta ja sen vaikutuksista elämään. Esitykseen kuuluu myöskin aiheeseen sopivaa musiikkia ja yleisökin pääsee mukaan.

Mikko Kartano on savolainen viihteen monitoimimies ja on muun muassa esiintynyt Pelle Positiivina televisiossa vuosina 2003-2007. Sen lisäksi hän on musisoinut ja tehnyt erilaisia esiintymisiä ympäri Suomea ja myös ulkomaillakin yhteensä yli 4000 kertaa.

Amin Asikainen on nyrkkeilyn Euroopan mestari Kirkkonummelta. Kilpailu-ura loppui vuonna 2011, mutta hän toimii edelleen nyrkkeilyn parissa valmentajana.

Kiusaamisesta KIPU-koulukiertue sai alkunsa Kittilästä, josta soitettiin että koulussa on todella tulehtunut tilanne kiusaamisen suhteen. Kittilän koululla käymisen jälkeen koulukiertue aloitettiin. Mikko ja Amin ovat pitäneet 35-40 esitystä tähän mennessä.

Syksyllä mukaan liittyy artisti Tuomas “Gary” Keskinen. Hänen intohimonsa on aina ollut musiikki. Setä oli antanut Garylle kitaran ja käskenyt purkaa kaiken pahan olonsa siihen ja sille tielle Gary on edelleenkin jäänyt.

Esiintyjiäkin kiusattu koulussa

Kaikki kolme miestä ovat kokeneet koulukiusaamista lapsuudessaan. Mikko kertoi että häntä pelotti lapsena mennä kouluun ja oli usein myöhässä tunneilta odottaessaan että kiusaajat ovat menneet ennen häntä. Myöhästelystä hän sai usein jälki-istuntoa, koska ei uskaltanut kertoa syytä myöhästelylleen. Mikko painottikin puhumisen tärkeyttä esityksessään.

Amin kertoi, että rehtori oli sanonut hänelle koulussa että Amin joutuu tätä menoa aikuisena vankilaan jos hän jatkaa samalla linjalla. Amin sanoi olleensa yläasteen alussa aidan huonolla puolella ja liikkuneensa huonoissa porukoissa. Hän kertoi olevansa jopa itse kiusaajan roolissa. Ammattikoulun alkaessa hän oli päässyt parempiin porukoihin ja alkanut puolustaa heikompia. Amin pitää tärkeänä kaikkien mukaan ottamista. Hän kertoi esimerkin koulun liikuntatunneilta, joissa mukaan täytyy ottaa kaikki, myös ne jotka eivät ole kaikista urheilullisimpia. Ketään ei saa jättää yksin.

Miehet kertoivat esimerkin pojasta, joka oli ollut kovin hiljainen, eikä häneen oikeastaan saanut mitään kontaktia. Poika oli koulukiusattu. Valitettavasti tälle pojalle ei käynyt hyvin vaan hän päätyi itsemurhaan. Poika oli ollut yksi Aminin valmennettavista. Ystävistä täytyy pitää huolta ja toisia täytyy kannustaa puhumaan.

Koulukiusaaminen on mahdollista saada loppumaan. Amin kertoi lahtelaisesta pojasta jonka äiti oli laittanut Aminille viestiä Facebookissa, että hänen poikaansa kiusataan koulussa eikä hän uskalla enää mennä kouluun. Amin oli lähtenyt käymään kiusatun pojan kanssa koulussa ja jutellut kiusaajille. Myöhemmin pojan äiti oli laittanut uudestaan viestiä ja kertonut että entiset kiusaajat olivat ottaneet pojan mukaan porukkaansa ja kiusaaminen oli loppunut.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *