Yhdistystoiminta luo yhteisöllisyyttä

Innokkaat ja tekevät ihmiset saavat paljon aikaan. Yhdistystoiminta on vireää ja vilkasta Suonenjoella.

Elsi Airaksinen on yksi aktiivisista yhdistystoimijoista. Viime syksynä hänet valittiin  Suonenjoen Karjalaseuran puheenjohtajaksi. Karjalaseura on perustettu heti sodan jälkeen vuonna 1945. Yhdistyksessä on viitisenkymmentä jäsentä. Jäsenmäärä hupenee ja nuoria uusia jäseniä toivottaisiin toimintaan mukaan.

Karjalaseura vaalii karjalaista kulttuuria ja perinteitä. “Karjalaisuus on elämää, toisen ihmisen huomioimista, tietoisuutta suvun juurista, elämäntapa, kodin ja suvun perintö, runoja, lauluja, taidetta, unelmia, uuniruokien, potatkakkaroiden ja riisryynpiiraiden tuoksua.” (www.karjalan liitto)

“Olen karjalainen sekä isän että äidin puolelta. Isä oli Raudun pitäjästä ja äiti Impilahdelta. Äitini oli tullut jo nuorena tyttönä Helsinkiin, mutta isäni oli sodassa ja tuli sieltä suoraan Savoon. Perheemme oli sijoitettu Joroisiin”, kertoo Elsi.

Elsin lapsuudessa karjalainen kulttuuri ja elämäntapa olivat arkipäivää. Naapureinakin oli karjalaisia ja kotona puhuttiin karjalan murretta. Näitä perinteitä Elsi haluaa olla säilyttämässä. Ja sitä henkeä, että “nauretaan, vaikka syän märkänis”.

Eläkkeellä ennättää

Elsi on mukana Suonenjoki-Seuran hallituksessa, joka on kotiseutyhdistys ja se on perustettu vuonna 1994 edistämään Suonenjoen kulttuuria. Tekevällä ihmisellä töitä riittää. Hän kuuluu myös kirkkovaltuustoon ja on lähetystyöjohtokunnan puheenjohtaja. Elsi toimii myös Käsityöpuoti Leivosessa. Lasten lapset menevät kuitenkin elämässä kaiken muun toiminnan edelle.

“Puodissakin meillä on sopimus, että lapset ensin, lennossa vaihdetaan työvuoroja, jos lastenlapset tarvitsevat hoitajaa”, naurahtaa Elsi.

Elsi on asunut Suonenjoella yli kolmekymmentä vuotta, hän jäi eläkkeelle muutama vuosi sitten.

“Olen asunut Nurmeksessa, Leppävirralla ja Muuruvedellä. Minulla on ollut elämässäni yhdeksän työpaikkaa kuudella eri työnantajalla. Eläkkeelle asti olin töissä Suonenjoen Poliisin lupapalvelussa osastosihteerinä ja päivääkään ei ole tarvinnut olla työttömänä”, kertoo Elsi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *