Hyväntekeväisyyttä jo 50 vuotta

Suonenjoen Rotaryklubi on perustettu 14.12.1968. Klubi kokoontuu joka toinen viikko ja vierailee paikallisissa yrityksissä sekä kutsuu myös vieraita esitelmöimään ajankohtaisista teemoista.

Suonenjoen Rotaryklubi järjestää vuosittain muun muassa Vanhusten palvelupäivän, jolloin eri palvelutalojen vanhuksia haetaan yhteiseen kahvi-, laulu- ja yhdessäolotilaisuuteen.

“Toimintamme on tosi aktiivista, jäseniä meillä on 22, joista 15-18 on paikalla joka toinen viikko järjestettävissä kokouksissa”, kertoo klubin presidentti Sari Granander.

Presidentti vaihtuu vuosittain ja heinäkuusta lähtien presidenttinä toimii Veikko Korhonen.

“Kolme vuotta olen ollut klubissa mukana ja tämä on todella mielenkiintoista, tässä on maailmanlaajuiset verkostot käytettävissä ja tehtäviin koulutetaan hyvin”, toteaa Korhonen.

Raimo Koponen on ollut toiminnassa mukana pitkään ja presidenttinäkin jo kolme kertaa.

“Tulin paikkakunnalle aikoinaan ihan ummikkona ja klubin kautta olen saanut paljon hyviä kontakteja ja ystäväpiirit ovat laajentuneet. Savolaisen Arto minut mukaan houkutteli”, kertoo Koponen, “ja ennenhän tämä tunnettiin paremminkin herraklubina, mutta on ihan mahtavaa, että on saatu naiset toimintaan mukaan. tämä ei ole mikään sisäänlämpiävä seura, mukaan kannattaa tulla.”

Klubi tukee myös rotarien perustaman hyväntekeväisyysjärjestön ShelterBoxin toimintaa, joka toimittaa tilapäisiä koteja katastrofialueille. Järjestö hankkii ja toimittaa elämän perusedellytykset takaavat laatikot avustuskohteisiin. Tilapäisen kodin turvin katastrofista kärsineet perheet saavat alun ja tukea uudelle elämälleen.

Nuorisovaihton panostetaan

Toiminnan painopisteenä on nuorisovaihto ja varainkeruu nuorisovaihdon toteuttamiseen. Viime vuonna Suonenjoen klubilla oli vaihto-oppilas Australiasta. Hän asui vuoden aikana kolmessa isäntäperheessä ja kävi koulua Suonenjoen lukiossa. Ensi syksynä klubin kautta  lähtee vaihto-oppilas Meksikoon.

“Klubimme lähettää Sanni Niskasen vaihto-oppilaaksi Meksikoon ensi syksynä. Sanni asuu Vesannolla, mutta on kotoisin Suonenjoelta”, kertoo Sari Granander.

Nuorisovaihto on rotareiden tunnetuimpia ohjelmia. Vuosittain yli 8 000 oppilasta maailmanlaajuisesti tutustuu rotareiden kautta erilaiseen kulttuuriin joko muutaman viikon leirillä tai viettämällä kokonaisen kouluvuoden ulkomailla.

Vaihtoon voivat hakeutua kaikki sopivan ikäiset nuoret, myös rotareiden lapset. Hakijoilta edellytetään joustavuutta ja riittävää itsenäisyyttä. Tärkeää on, että nuori itse on oman lähtöpäätöksensä takana.

Rotaryn sertifioitu nuorisovaihto on turvallinen ja edullinen tapa tutustua toisen maan kulttuuriin, tapoihin ja ihmisiin. Vaihtoon lähtevä nuori ja hänen perheensä osallistuvat perehdytykseen ja koulutukseen, samoin kuin Suomeen saapuva nuori perheineen kouluttautuu kotimaassaan. Isäntäperheet tai rotaryklubit eivät saa korvausta nuoren majoittamisesta, toiminta perustuu vapaaehtoiseen palvelutoimintaan. Nuori asuu isäntäperheessään perheenjäsenenä. Nuorisovaihdon kautta syntyy usein pitkälle tulevaisuuteen kantavia ystävyyssuhteita nuoren ja hänen isäntäperheidensä sekä nuoren oman perheen ja isäntäperheiden välille.

Nuorisovaihto ohjaa nuoria vastuuntuntoiseen kansainvälisyyteen ja luo edellytyksiä yhteistyökykyisen ja turvallisen maailman rakentamiselle. Tavoitteena on opettaa erilaisuuden ymmärtämistä ja suvaitsevaisuutta sekä kulttuurien moninaisuuden arvostamista. Rotary tunnetaankin hyvin maailmanlaajuisesta nuorisovaihdosta ja nuorten johtajien koulutuksesta.

Kansainvälistä yhteistyötä

Rotary on eettisellä pohjalla toimiva kansainvälinen palvelujärjestö, joka toimii yli 200 maassa – jäseniä sillä on yli 1,2 miljoonaa. Suomessa ja Virossa on yhteensä 300 rotaryklubia ja rotareita niissä on yhteensä noin 10 300.

Rotaryn näkyvin projekti on polion poistaminen maapallolta. Rotary on kerännyt rahaa ja tehnyt työtä vuodesta 1985 PolioPlus-hankkeessa. Tavoitteena on rokottaa kaikki maailman lapset poliota vastaan. Yhteistyökumppaneina tässä työssä ovat mm. Maailman terveysjärjestö WHO, Rotary International, USA:n terveysviraston osa ja YK:n lastenrahasto sekä monet valtiot. Myöhemmin tärkeäksi yhteistyökumppaniksi on tullut myös Bill ja Melinda Gatesin säätiö.

Mittavan kampanjan ansiosta poliotapaukset ovat vähentyneet maailmassa yli 350 000 tapauksesta vuodessa lähes nollaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *