Ihmeellistä, kun kunnanjohtaja tuli hakemaan

Sanna Kauvosaari hyppäsi monipalveluauton kyytiin kyselemään vanhusten kuulumisia.

”Hyvää huomenta. Olen Sanna Kauvosaari, Vesannon uusi kunnanjohtaja”, Kauvosaari aloittaa ja rientää tervehtimään kädestä pitäen.

Moni palveluauton tuloa odotellut hämmästyy ensin, mutta pian hymy tarttuu.

”On ihmeellistä, kun kunnanjohtaja tuli hakemaan”, Lea Huttunen tuumaa vielä, jo jonkin aikaa autossa istuttuaan.

Hän on toinen Ahvenisen kylältä palveluauton kyytiin lähtijöistä. Toinen on Elli Toikkanen.

”Odottelen keskiviikkoa. Ei se tule yhtään sen nopeammin, vaikka kuinka hoputtaisi. Yhtäkään kertaa en ole ollut pois”, Toikkanen kertoo Simolan palvelukeskuksella joka toinen viikko järjestettävästä päivätoiminnasta, jonne kunnan auto hakee.

Vaikka Ahveniselta kirkonkylälle on alle vartin matka, ehtivät kyytiläiset hieman tutustua toisiinsa: kertoa kotipaikoistaan ja lapsistaan. Autonkuljettaja Chainarin Suvanvichit kehutaan mukavaksi ja samalla kunnanjohtaja saa tilaisuuden kysellä Vesannon palvelutarjonnasta laajemminkin.

”Aika hyvin asiat on vanhusten kohdalla. Meitä palvellaan aika hyvin. Kotipalvelukin käy mittaamassa verenpaineen ja tuodaan ruokaa. On tietysti ihmistä myöten, miten on tyytyväinen. Kun ei ole paljoon tottunut, ei paljoa vaadi”, Lea Huttunen kertoo mietteitään.

Kun Kauvosaari kyselee vielä, mitä kunta voisi tehdä, jotta asukkaita riittää, pian 90 vuotta täyttävällä Huttusella on vastaus valmiina.

”Ei viedä kaikkia palveluja. Pankkiin ei pääse, vaan pitää tilata aika. Nuoret kyllä pääsee tietokoneillaan.”

Kohtaamiset tärkeitä

Seuraavaksi Suvanvichit suuntaa auton nokan Simolasta koti kirkonkylää. Sieltä on lähdössä kyytiin Helvi Nuutinen ja Leena Lindqvist, joka pahoittelee huonoa liikkumistaan. Hän kertoo olleensa iskiaksen takia sairaalassa, mutta kiirehtineensä sieltä kotiin.

”Sanoin, että päästäkee ihmeessä pois, että tänne kerkeän”, Lindqvist nauraa.

Myös Nuutiselle päivätoiminnasta on tullut tärkeä osa elämää.

”On huono homma, jos tämä loppuu”, Nuutinen sanoo.

”Tämä pyritään pitämään. On kaikkien etu, että on kohtaamista ja toimintaa”, Kauvosaari vastaa.

Kirkonkylältä lähtee vielä kyytiin Seppo Hytönen, joka niin ikään alkaa miettiä palveluja.

”En ole suuria puutteita huomannut. Kyllä Vesannolla palvelu pelaa. Ja pitää ymmärtää, ettei pienellä kunnalla resurssit ole niin suuret”, Hytönen mietiskelee.

Myöskään Vesamäeltä kyytiin noussut Anssi Hytönen ei osaa äkkiseltään antaa evästystä, mutta muuten juttu luistaa ja kunnanjohtaja saa selkoa muun muassa Hytösten sukuhaaroista.

Simolan palvelukeskuksen ovella kaikilla on hymy herkässä ja käsi nousee keveästi vilkuttamaan.

Kunnanjohtaja kannustaa juttusille

Vaikka suuria kehittämistarpeita ei tullutkaan esiin, Kauvosaari pitää aamutervehdyksiään tärkeinä.

”Kuntalaisilta ei tule kehittämisideoita, ellei madalla kynnystä, tee itsestään helposti lähestyttävää.”

Hän näki myös, miten tarpeellisena olemassa olevia palveluja pidetään, niin kuin päivätoimintaa kyydityksineen.

”Se pitää toimintakykyä yllä ja torjuu yksinäisyyttä”, Kauvosaari tietää.

Toimintakykyisenä jaksaa myös paremmin itse huolehtia itsestään. Kauvosaari mainitseekin kuntosalin, jonka käyttö muuttui ilmaiseksi yli 65-vuotialle. Heille on suunnitteilla tilaisuuksia, jolloin pääsee ohjatusti tutustumaan laitteisiin.

Tuore kunnanjohtaja on jalkautunut kuntalaisten pariin muutoinkin kuin palveluauton kyydissä. Hän laittoi Facebookiin Kutsu kunnanjohtaja kylään -viestin. Kalenterissa onkin ollut jo useita yritysvierailuja, tutustumista yhdistystoimintaan ja kunnan eri palveluihin. Lähisuunnitelmissa on tehdä kierros kunnan kiinteistöpuolella, hypätä koulubussin kyytiin ja tutustua koulun arkipäivään. Jo nyt Sanna Kauvosaari on vaikuttunut.

”Niin kuin tänäänkin tuli esille, ei täällä mikään niin huonosti ole. Pitäisi vaan rohkeammin röyhistää rintaa. Ottaa kaikki irti siitä paremmuudesta, mikä meillä on.”

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *