Minna Canth teatterin lumossa Vanhamäellä

Teatteri Lumo valmistautuu kevään ensi-iltaan uusissa tiloissa Vanhamäen hyvinvointikeskuksen navettarakennuksen Ylissalissa.

Työn alla on itsekirjoitettu näytelmä Lankapuodin Minna -kuvia ja tarinoita Minna Canthista. Minna Canth on monella tapaa ajankohtainen henkilö. Kirjailijan syntymästä tuli 175 vuotta 19.3., jolloin liput liehuivat myös tasa-arvon kunniaksi. Pitkästä iästä huolimatta Canthin ajatukset tuntuvat yhä raikkailta ja teräviltä. Sisä-Savon kansalaisopiston teatteriryhmä Lumo on tutkinut Canthin lapsuutta ja nuoruutta ohjaajansa Annukka Nurmen johdolla. Yhdessä ideoiden on kirjoitettu näytelmä, joka käsittelee Minna Canthin perheen vaiheita Tampereella, Kuopiossa ja Jyväskylässä sekä Minnan kasvua merkittäväksi kirjailijaksi ja ajattelijaksi. Työryhmän kanssa on myös pohdittu Minnan viestiä meidän ajallemme ja mietitty eroja ja yhtäläisyyksiä Minnan ajan sekä nykyisten lasten ja nuorten elämässä. Esityksessä on mukana Sisä-Savon kansalaisopiston 10-12-vuotiaiden showtanssiryhmä, jonka opettajana toimii Rebekka Vuohelainen.

Teatteri Lumon talveen on mahtunut monenlaista. Syksystä saakka on tehty muuttoa Vanhan lukion tiloista Vanhamäelle. Teatteri Lumon vapaaehtoiset ovat uurastaneet Ylissalissa, ja nyt teatteritila alkaa valmistua. Vanhaan liikuntasaliin on rakennettu jopa nouseva katsomo, joka on osa Vesannolla 1990-luvulla esitettyjen oopperaesitysten katsomoa. Uusi majapaikka Vanhamäellä mahdollistaa herkuttelun teatteriesityksen yhteydessä, kun joidenkin näytösten yhteydessä on mahdollisuus ruokailla Vanhamäen päärakennuksessa.

Esityksen teossa tukena on ollut Taiteen edistämiskeskus Taike. Vuonna 2017 Taike rahoitti yhteisötaideprojektia, jossa rakennettiin jättikokoinen katuteatterinukke Iso Minna. Nukketeatteritaiteilija Paula Vilmin toteuttama projekti vieraili myös Suonenjoen Kellarikalleriassa, jossa pääsi kirjoittamaan Minna Canthin viisauksia nuken valtavaan hamekankaaseen. Valmis nukke on vieraillut esimerkiksi Kuopion torilla Kuopio tanssii ja soi -tapahtumassa ja Tampereen teatterikesässä. Syksyllä 2019 Paula Vilmi ja teatterintekijä Anne Salmi kouluttivat lumolaisia varjoteatterin tekemisessä ja teatterivalojen käytössä. Lankapuodin Minna -esitys hyödyntää työpajojen antia. Työpajoissa harjoiteltiin myös jättiläisnuken liikuttelua ja Iso Minna jäi kyläilemään Suonenjoelle, joten hänetkin voi tavata Vanhamäen Ylissalissa huhtikuulla. Sisä-Savon kansalaisopisto ja Vanhamäki toivottavat tervetulleiksi Teatteri Lumon uudet ja vanhat ystävät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *