Työikäisten elämäntaparemontti

Terveempi suonenjokelainen -hanke sai sataprosenttisen rahoituspäätöksen ja sen kautta aktivoidaan suonenjokelaisia pitämään yllä entistä parempaa toimintakykyä.

“Saatiin hankerahoitusta AVI:lta sen verran mitä haettiin, se kertonee, että ollaan oikealla asialla”, iloitsee liikuntaneuvoja Marko Savolainen.

Terveempi suonenjokelainen -liikuntaneuvontahankkeen tavoitteena on saada kahden vuoden aikana 85 -120 ihmistä muuttamaan elämäntapojaa terveellisemmiksi ja liikunnallisemmiksi. Suonenjoen kaupungille liikkumattomuus maksaa vuosittain kolme miljoonaa euroa.

Liikuntaneuvontapalvelu on suonenjokelaisille maksutonta, kaupungin tarjoamaa palvelua, johon voi osallistua kuka tahansa 18-64 -vuotias suonenjokelainen. Mukana on jo noin 50 osallistujaa. Ensimmäiset ovat olleet mukana jo syyskuusta lähtien. Vuoden aikana jokainen osallistuja tapaa Markon kanssa yhteensä seitsemän kertaa, alussa vähän tiheämmin ja vuoden mittaan harvemmin. Tavoitteena on löytää jokaiselle osallistujalle omanlainen tapa muuttaa elintapojaan ja lisätä liikuntaa.

Jotain piti ruveta tekemään

Piia Pääkkö työskentelee nuoriso-ohjaajana ja etsivä nuorisotyössä. Hän on aina tykännyt liikkumisesta, mutta viime aikoina istuminen on vienyt voiton. Sohva vetää puoleensa.

“Arjessa on olevinaan aina niin kiire, ei ehdi, mutta kun akillesjänteeni rupesi oireilemaan ja säikähdin, että näinkö tässä enää pääsee kohta liikkeelle, vahvistui ajatus siitä, että jotain on tehtävä omille elämäntavoille”, kertoo Piia.

Piia innostui vuoden kestävästä, maksuttomasta liikunnanohjauksesta ja lähti mukaan jo syyskuussa.

“Alkoi tulla säännöllisyyttä omaan liikkumiseen. Lokakuu meni vielä opetellessa, mutta marraskuusta lähtien olen toiminut aika itsenäisesti, käyn säännöllisesti kuntosalilla ja pelaan lentopalloa Höntsä-joukkueessa. Joulukuu meni alta riman, sohva oli niin kutsuva, mutta sen jälkeen taas uudella innolla.”

Markon mukaan juuri siksi on ajateltu, että vuoden mittainen ohjattu jakso on hyvä, kun kuitenkin välillä tulee sairastumisia ja motivaation puutetta.

“Homma ei katkea siihen, jos tulee joku ajanjakso, ettei jaksakaan innostua tai motivaatio herpaantuu, sitten sparrataan taas, tavoitteena on koko ajattelun muutos ei suorittaminen”, sanoo Marko.

“Hyviä tuloksia on jo nähtävissä ja huomaan, että liikunnan ilo on lisääntynyt, en ole ollenkaan niin väsynyt, mutta kauas on vielä pitkä matka”, hymyilee Piia, “enkä ole kieltänyt itseltäni mitään.”

Markon mukaan Piian vahvuus on positiivinen asenne kaikkeen tekemiseen.

“Salilla nauretaan, vaikka tehdäänkin harjoitukset kunnolla ja hyvin, mutta ei liian vakavasti ja ryppyotsaisesti.”

Rennosti, mutta ei välinpitämättömästi

Marko Savolainen näkee hyvin tärkeänä, että keskusteluyhteys myös terveyskeskuksen suuntaan on avattu ja siellä voidaan asiakkaiden kanssa myös keskustella mahdollisuudesta osallistua ilmaiseen liikuntaneuvontaan.

Eeva Tossavainen on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja hän toimii aluehoitajana Suonenjoen terveyskeskuksessa.

“Kun Marko kävi meillä esittelemässä tätä juttua, koin olevani kovin jäävi antamaan ohjeita muille, jos itselläni ei ole asiasta kokemusta ja siksi lähdin tähän mukaan joulun alla ja täytyy sanoa, että tämä on jäänyt minun elämääni, sen tietää jo siitä, että kun sairastin pari viikkoa flunssaa, oli jo ihan tuskaista, kun en päässyt liikkumaan”, kertoo Eeva.

Eeva kertoo käyvänsä nyt vähintään kerran viikossa salilla, käy uimassa,  ulkoilee ja lenkkeilee enemmän ja omakotitalon töissä saa hyötyliikuntaa.

“Valmentaja on tosi mukava ja se tuntuu hyvälle, että tämä aika on varattu minulle ja liikkeelle lähdetään minun lähtökohdistani ja tarpeistani, tämä ei ole liian tiukkapipoista touhua”, sanoo Eeva.

“Eeva on lähtenyt heti tekemään ehdottamiani muutoksia, mutta toisaalta uskaltaa myös kyseenalaistaa asioita, näin ollaan tukevalla pohjalla, kun se oma motivaatio on kohdallaan”, toteaa Marko.

“Aika pienistä muutoksista lähdetään liikkeelle, hillojogurtti on vaihtunut maustamattomaan ja eineksiä vältän entistä enemmän ja ihan vahingossakin pysyttelen nykyään ruokapöydästä kauempana, käytän enemmän aikaa muuhun”, naurahtaa Eeva, “ja painonhallinnassakin olen jo saanut tuloksia.”

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *