Ylivoimaisesti elinvoimaisin

Marita Leskinen

Silvo Sokan rakettijuttu on saanut hymyn huulille. 17-vuotias nuorukainen teki jekun medialle ulkomaita myöten 70 vuotta sitten, kun hän väitti lentäneensä raketilla Kuopiosta Suonenjoelle. Eihän tässä ole päätä eikä häntää, mutta hyvälle tuulelle tämä juttu minut ainakin sai. Enkä muista, että tätä ennen olisi järjestetty muistojuhlia pilantekijälle, retkipyöräilijät järjestävät juhlapyöräilyn Kuopiosta Suonenjoelle “raketin tippumispaikalle” Silvo-pojan kunniaksi.

Ihan mahdottomasti on taas hyvää kerrottavaa ja hyviä tarinoita Suonenjoelta ja lähiympäristöstä. Täällähän käy mahdoton pöhinä. Suonenjoella avattiin yksityinen päiväkoti. Mahtavaa rohkeutta. Jalkaterapeutin palvelut ovat seudulle myöskin erittäin tervetulleita. Ajattelin heti varata ajan. Uusia hankkeita on käynnistynyt. Future-Savo Ville Keräsen johdolla SavoGrown alueella saa vielä ihmeitä aikaan.

Suonenjoen kesäkuussa päivitetty kaupunkistrategia on jämäkkä ja hyvä suunnitelma, jossa on selkeä visio; Suonenjoki uskaltaa ja haluaa kasvaa. Mieltä lämmittävää on se, että kaupunki kirjaa missiokseen asukkaidensa arjen sujumisen ja hyvän elämän edellytykset kohdilleen. Tämän luulisi kelpaavan kaikille. Strategian käytäntöön vieminen on sitkeyttä ja ymmärrystä vaativaa. Nämä tavoitteet olisi hyvä jokaisen suonenjokelaisen sisäistää ja olla mukana rakentamassa hyvää elämää jokaiselle. Siinä tarvitaan samaa intohimoa kuin tämän tarinan toisella kivenhaakkajalla oli.

Ohikulkija näki kahden miehen hakkaavan kiviä työmaalla. Hän kysyi, mitä miehet tekevät. “Hakkaan kiviä tuota seinää varten. Eikä tämä projektikaan varmaan valmistu elinaikanani. Mutta kyllähän tällä elantonsa tienaa.” Toinen mies vastasi: “ Minä rakennan katedraalia.”

Ylivoimaisesti elinvoimaisimman suonenjokelaisen tapasin Vanhamäellä. 75-vuotisjuhliaan viettävä olympiamitalisti, liikuntaneuvos, Liisa Suihkonen on elinvoimaisin, vetovoimaisin ja pitovoimaisin nainen, jonka olen vähään aikaan kohdannut. Hän on tehnyt ikänsä työtä vähempiosaisia ja apua tarvitsevia varten pitämättä siitä sen suurempaa meteliä. Ja onhan hän juossut kilpaa junan kanssa ja voittanut kerran Äitee Siiri Rantasen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *