Yrittäjäksi kasvanut

Minna Rossi saa intoa ja voimaa verkottumalla yrittäjien ja eri toimijoiden kanssa.

Minna Rossi, omaa sukuaan Nissinen, syntyi Pieksämäellä yrittäjäperheeseen neljäkymmentä vuotta sitten.

“Perheessämme on ollut monenlaista yritystoimintaa elintarvikekioskista käsityöliikkeisiin. Olinkin lapsena mieluummin äidin mukana käsityöliikkeessä kuin hoidossa”, muistelee Minna.

Perhe muutti Pieksämäeltä Suonenjoelle vuonna 1989.

“Tulin viidennelle luokalle Kaatron kouluun. Kaksi serkkuani asui Suonenjoella ja Anna-serkku opasti minua joka paikkaan, niinpä oli tosi helppoa ja mukavaa tulla ja sopeutua tänne, vaikka siinä iässä ei ole välttämättä kivaa luopua tutusta kaveripiiristä.”

Käsityötieteitä opiskelemaan

Minna pääsi ylioppilaaksi Suonenjoen lukiosta vuonna 1997. Penkkareissa Janne ja Minna lyöttäytyivät yhteen matkaan.

“Janne oli rinnakkaisluokalla ja koko kouluaika oli toisemme tunnettu, sitten viimeisenä koulupäivänä vasta huomattiin rakastua.”

Minna ja Janne asuvat Tyyrinmäellä kahden koiransa kanssa Jannen isän puolen suvun kotipaikalla, jossa on jo elänyt useita sukupolvia.

“Lukion jälkeen en vielä tiennyt mitä isona tekisin ja kun olen aina tykännyt ilmaisutaidosta ja olin mukana koulunäytelmissä, lähdin Tampereen Komediateatterin oppilaskouluun näyttelijätyön peruslinjalle, joka kesti vuoden.”

Syksyllä 1999 Minna pääsi Savonlinnaan opiskelemaan käsityönopettajaksi ja hän sai  kasvatustieteiden maisterin paperit Savonlinnan OKL:sta vuonna 2004.

“Opettajan sijaisuuksia tein gradua kirjoittaessani, mutta ei minulla kuitenkaan ole ollut suurta paloa lähteä opettajaksi, toki suuresti ammattikuntaa kunnioitan.”

Puhdasta pyykkiä jo kolmannessa polvessa

Minna ryhtyi yrittäjäksi vuonna 2005 jatkamaan äitinsä perustamaa yritystä. Jo Minnan äidin vanhemmilla oli ollut pesulayritys  Pieksämäellä.

“Kaikki kesät ja lomathan minä olin pesulassa töissä ja vannoin, kun lähdin opiskelemaan, että tätä en ainakaan ikinä jatka, pitäkää pesulanne”, naurahtaa Minna, “mutta äidin sairastuttua nivelreumaan, tuntui hassulta lopettaa toimiva yritys, joten tässä sitä ollaan.”

Vuonna 1990 perustettu Suonenjoen Pesula Ky toimi Mansikkaraitilla, mutta Minna jatkoi pyykkikoneiden pyöritystä uusissa, remontoiduissa tiloissa Iisvedentiellä. Samaan syssyyn hän perusti Käsityöliike Poppanallen samoihin tiloihin.

“Aiemmin pestiin lähinnä laitospyykkiä, minun aikanani toiminta on muuttunut toisenlaiseksi ja lähiaikoina on tarkoitus vielä kehittää toimintaa erityisesti yritysasiakkaita entistä paremmin palvelevaan suuntaan, mutta toki yksityisasiakkaatkin palvellaan jatkossakin entiseen tapaan. Tässä työssä näkee heti kättensä jäljen, kun saadaan puhdasta pyykkiä, siitä tulee hyvä mieli. En minä oikein muuta uraa osaisi enää kuvitella, olen sellainen tekijäihminen. ”

Moni yllättyy pesulan edullisista hinnoista

“Kuuma kuiva kesä kuivatti ihmisiltä kaivot ja nyt kun monet tavalliset perheet ovat tuoneet lakanapyykkiään pesuun, he ovat yllättyneet positiivisesti. Monella on sellainen käsitys, että pesula ei ole tavallista ihmistä varten, kuitenkaan neljän hengen lakanoista ei mene maksua kuin viitisentoista euroa. Varsinkin jos ei ole kunnon kuivatustiloja kotona, voi pyykit tuoda meille pestäväksi ja päästä vähän helpommalla”, kertoo Minna.

Minnan yritys työllistää yrittäjän lisäksi yhden vieraan työntekijän. Kaksi ihmistä ehtii hoitaa pyykit ja palvella asiakkaat Poppanallen puolella.

Kaikkea mitä käsitöiden tekijä tarvitsee

“Inventaarion aikaan sitä aina huomaa itsekin, miten mahdottoman paljon tavaraa mahtuu parinkymmenen neliön putiikkiin. Asiakkaat hämmästelevätkin usein valikoimien laajuutta, meiltä löytyy nappia ja nippeliä, vetoketjuja ja monenlaisia käsityötarvikkeita, sortimentteja on tuhansittain.”

Minna on intohimoinen neuloja. Hänellä on aina neule mukanaan.

“Käsillä tekeminen auttaa keskittymään, minulla on aina neule mukana pitkissä kokouksissa ja luennoilla. Neulon  ja ompelen ihan vaan omaksi ilokseni, teen kaiken sorttisia käsitöitä, eikä lopputuloksella ole niin suurta merkitystä, sekään ei haittaa, jos joku työ ei koskaan valmistu, oleellista on tekeminen”, Minna naurahtaa.

Luottamustoimissa on näköalapaikalla

Minna valittiin tänä syksynä viidennen kerran Suonenjoen Yrittäjien puheenjohtajaksi.

“Tämä paikka on näköalapaikka. Puheenjohtajan paikalle ei ole yleensä tunkua, siksi pidänkin markkinapuheenani, että osallistukaa ihmeessä, tätä kautta avautuu mahtavat verkostot ja vertaisryhmät, joissa oppii paljon ja voi keskustella asioista. Toisten yrittäjien kanssa käydyt keskustelut innostaa minua ja auttaa jaksamaan omassa työssä, vertaisten kanssa voi marmattaa asioista, joista ei muille voi puhua.”

Minnalla on menossa myös jo toinen kausi kaupunginhallituksessa, samoin kirkkoneuvostossa.

“Luottamustehtävät antaa paljon, siellä pysyy yrittäjänäkin hyvin kärryillä, mitä elinkeinoelämässä tapahtuu. Meillä on hyvä kaupunginjohtaja ja yhteistyö yrittäjien ja kaupungin kanssa pelaa hyvin, meillä on aito keskusteluyhteys. Seurakunnan puolella päätöksenteko on ehkä jotenkin pehmeämpää.”

Kunnallishallinnossa rattaat pyörivät hitaasti.

“Kun yrittäjänä pitää toimia nopeasti ja tehdä päätöksiä hyvinkin lyhyessä ajassa, niin on tämä kunnallishallinto välillä raskasta pyörittää. Onneksi byrokratiaa on meidän kaupungissamme jonkin verran kevennetty, rohkeita ratkaisuja on tehty, siitä kiitos kaupungin johdolle, sillä yleensä elinkeinoelämän tarpeet lähtee ihan oikeista tarpeista ja tarvitaan nopeita ratkaisuja.”

Kuntien välille Minna Rossi toivoo vielä nykyistä enemmän avoimmuutta ja yhteistyötä.

“Mielestäni SavoGrow on hälventänyt kuntarajoja, seudullinen yhteistyö on ilman muuta tärkeää, hulluahan se olisi, ellei yhteistyötä tehtäisi. Rautalammin Yrittäjien kanssa meillä on ollut yhteisiä projekteja ja hyvin on yhteistyö sujunut.”

Minnan mukaan Suonenjoella on asiat hyvällä mallilla.

“Onhan meillä monet asiat hyvällä mallilla, jos isoa kuvaa katsoo, meillä menee hyvin. Sekin on hienoa, ettei yritystoiminnassa olla yhden toimialan varassa, osaamista on monella sektorilla ja ennen kaikkea elintarviketeollisuus on vahvuutemme.

Hevosten kengittäjäksi

“En minä oikein muuta osaa kuvitella tekeväni, pesulassa ja käsityöliikkeessä olen kasvanut. Mutta jos ihan pitäisi alaa muuttaa, ryhtyisin hevosen kengittäjäksi tai suutariksi. Kengittämisessä jokainen kavio on yksilö, se vaatii taito ja osaamista ja siinä riittäisi haastetta”, pohtii Minna, “tykkään muutenkin puuhata eläinten kanssa, niiltä meillä on paljon opittavaa.”

Elämän arjessa Minnalle perhe on kantava voima, siitä hän haluaa pitää kiinni. Elämän arvoista tärkeinä hän pitää suoraselkäisyyttä ja rehellisyyttä.

“Niistä kun pitää kiinni, on vaikeitakin asioita helpompi hoitaa.”

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *