Kavereiden mielestä Ritual of Terrorilla on pokkaa. Bändiläiset itse sanovat tekevänsä vain sitä, mistä eniten pitävät.
Kun vesantolaiset nuoret perustivat puolitoista vuotta sitten metallibändin, eivät he itsekään arvanneet, että tänä päivänä heitä on kuunneltu YouTubessa yli 40 000 kertaa, tekeillä on jo toinen levy, keikkamyynti on alussa ja levy-yhtiö haussa.
”Monilta on kuullut, että on meillä paljon pokkaa. Ei sitä itse ole niin ajatellut”, bändin kitaristi ja laulaja Viljami Toikkanen tuumaa.
Henriikka Haatainen, joka soittaa koskettimia, myötäilee ja sanoo, että yksi asia on vain johtanut toiseen. Lähtökohtana heillä on ollut tehdä musiikkia, josta he itse pitävät.
Tyylinä melodinen death metal
Bändi sai alkunsa toissa syksynä, kun Toikkanen ja rumpukapulat hallitseva Eetu Pennanen alkoivat puhua omien biisien tekemisestä. Mukaan musisointiin he pyysivät Haataisen lisäksi bassoa soittavan Paavo Luttisen. He olivat soittaneet aiemmin yhdessä muun muassa vanhojentansseissa, musikaaleissa ja muissa koulun tilaisuuksissa.
Ikioman bändin musiikkityylinä alkoi soida melodinen death metal, ja bändin nimeksi valikoitui Ritual of Terror.
”Nimi kuulosti siistiltä. Se kuvastaa musiikkia. Mutta sitä ei pidä sekoittaa terrorismiin”, Toikkanen huomauttaa.
”Aiheita meillä on laidasta laitaan: luontoa, ihmiskatoa, noitavainoja”, Haatainen kertoo englanninkielisistä sanoituksista, joita he jokainen tekevät.
He myös sovittavat Viljami Toikkasen säveltämät kappaleet yhdessä.
Äänittäminen on mukavaa mutta uuvuttavaa
Alussa nuoret saivat opastusta musiikinopettaja Juha Nuoranteelta, mutta pian hän ohjasi yhtyeen metallityylin taitajan Erkka Närhin oppiin. Närhin avustuksella bändiläiset ovat myös vieneet musiikin tekemistä eteenpäin. Ensimmäinen isompi askel koitti vuosi sitten, kun viisi omaa kappaletta oli valmiina ja yhtye halusi äänittää ne. Se onnistui nuorten yökahvilalla eli tuttavallisemmin Kuppilalla, jossa myös heidän treenikämppänsä sijaitsee. Jatkotyöstäminen sujui puolestaan Erkka Närhin kotona Kuopiossa.
”Neljä päivää äänitettiin, neljäkymmentä tuntia yhteensä. Se oli mukavaa, mutta uuvuttavaa”, Toikkanen luonnehtii.
”Jos tuli yksikin väärä ääni, niin ei muuta kuin uudestaan ja uudestaan”, Haatainen jatkaa.
Toistaminen kuitenkin kannatti, sillä valmiin äänitteen kuuleminen oli juhlaa.
”Kyllä se palkitsee, kun biisit pääsee eka kertaa kuulemaan ilman, että soittaa itse”, Toikkanen miettii musiikin tekemisen iloja laajemminkin.
”Biisien työstäminenkin on hauskaa”, Luttinen toteaa.
”Ja huonoille vitseille nauraminen. Sellaiseksi se välillä menee, mutta on osa prosessia”, Haatainen sanoo.
Biisit suoratoistopalveluihin
Toinen isompi askel koitti viime elokuussa, kun bändi julkaisi viiden kappaleen setin Youtubessa ja Spotifyssä.
”Nykyään ei fyysisellä levyllä ole niin suurta merkitystä”, Luttinen perustelee suoratoistopalveluissa julkaisemista.
Joulun alla bändi kuitenkin teetti sadan kappaleen erän myös cd-levyjä, joita saattaa yhä saada Levykauppa Äx:stä Kuopiosta. Itselleen varaamansa levyt nuoret ovat jo myyneet lähes loppuun.
Levyjen menekin ohella myös nettisuosio on yllättänyt. YouTubessa heitä on kuunneltu yli 40 000 kertaa.
”Onhan se aika paljon, kun ei olla ennen julkaistu”, Luttinen toteaa.
Nuoret eivät ole jääneet vain nauttimaan menestyksestään. Neljä uutta biisiä on parhaillaan miksausvaiheessa ja ne julkaistaan kevään myötä.
”Seuraava levy on edellistä parempi. Mitään ei enää julkaista, ellei olla täysin tyytyväisiä. Rimaa pitää nostaa”, Toikkanen kertoo periaatteesta, joka on ohjannut uuden tekemistä.
Parasta hupia maailmassa
Debyyttikeikan yhtye vetäisi viime kesänä Kuppilalla, mikä sai innon kytemään.
”Se on parasta hupia, mitä maailmassa on”, Pennanen tietää.
”Kun uusi levy on valmis, ruvetaan myymään keikkoja”, Haatainen kertoo jatkosuunnitelmista.
Itse asiassa he ovat jo sopineet tulevan kesän yhdestä keikasta. He aikovat esiintyä Helsingin Arabianrannassa Arabian Music House -nuorisotalolla, jossa järjestetään metallifestarit.
”Alkoivat seurata meitä Instagramissa ja myytiin sinne keikka”, Luttinen toteaa.
”Meitä voi pyytää keikalle minne vaan. Lähdetään vaikka Espanjan kiertueelle”, Toikkanen heittää ja toteaa vielä, että keikkamyynnin ohella he etsivät levy-yhtiötä.
Ennen keikkailua kolmella abiturientilla on edessä kirjoitukset. Luttisella sama koitos on vuorossa ensi vuonna. Lähitulevaisuutta on myös jatko-opintoihin hakeutuminen. Pennanen aikoo Kuopion Konservatorioon rytmimusiikkilinjalle. Toikkanen, joka jo nyt antaa kitaransoiton yksityistunteja kansalaisopistolla, pyrkii Ouluun opiskelemaan kitaransoiton opettajaksi. Haatainen ei halua musiikista ammattia, vaan aikoo hakea opiskelemaan lääketiedettä.
Opiskelujen myötä yhteiset treenit tulevat vääjäämättä vähenemään. Sitäkin on jo mietitty.
”Ei enää hengissä selviä, jos ei voisi tehdä musiikkia. Olisi pakko etsiä joku muu bändi, jos ei tätä porukkaa ole”, Viljami Toikkanen miettii.
Nyt bändiläiset menevät kuitenkin yhdessä ja täysillä eteenpäin.