Suonenjoen Venetsialaiset

Mökki- ja veneilykauden päättymistä ja samalla tulen ja valon juhlaa vietettiin jo toista kertaa Iisveden rantapaviljongilla Venetsialaisten merkeissä.

Esiintymässä oli Veeti Kallio, Jess by the lake ja Pleasurizer. Illan aikana paloi myös komea kokko ja Veeti Kallion keikan jälkeen oli luvassa ilotulitus.

Tapahtuman järjesti Suonenjoen yrittäjät ry ja Iisveden Rantapaviljonki.

Eino Leino -levyn julkistamiskonsertit

Rajallisten Eino Leino -levyn julkistamiskonsertit pidetään heinäkuussa. Karjalan Kartanossa Rautalammilla 6.7. pidettävä konsertti on loppuunmyyty. Muut konsertit ovat Suonenjoen Syke-talossa 9.7. ja Tervon Lohimaassa 11.7.

Levy sisältää rautalampilaisen, Rajalliset kokoonpanoon kuuluvan Anneli Tarvaisen sävellyksiä ja laulut on sävelletty nimenomaan tälle kokoonpanolle. Muita äänitteen lauluja ovat säveltäneet mm. Heikki Sarmanto, Taisto Wesslin ja Perttu Hietanen. Juha Rossin -säätiö on tukenut levyn tekoa

Levyn myynti aloitetaan julkaisukonserttien yhdeydessä. Myyntipaikkoja on konserttikiertueen jälkeen myös kaikissa Sisä-Savon kunnissa. Levyjä on mahdollista tilata myös ennakkoon ja samalla osallistua konserttilippujen arvontaan.Lippuja konsertteihin on myytävänä Suonenjoen, Tervon ja Vesannon kirjastoissa, Arttelissa ja Suonenjoen kirjakaupassa. Lisäksi lippuja on ostettavissa Liveto-lippukaupassa.

Kesäkaverit -klubi heinäkuussa

Viime kesän supersuosittu Kesäkaverit -kubi saa jatkoa.

Rämäkän upeissa rantamaisemissa soi Suomi-popin livemusiikki klubi-illassa, jossa esiintyy Kesäkaverit -bändi. Bändissä esiintyvät Hanne-Mari Miskala, Erkka ja Erno Närhi, Esa Puolakka, Tiia Schwartz ja Anneli Tarvainen.

Rämäkällä kuullaan viime kesän tapaan kesäisiä, hyvän mielen lauluja; muun muassa J. Karjalaista, PMMP:tä, Anna Puuta, Olavi Uusivirtaa ja Scandinavian Music Groupia. Kesäinen livemusiikki-ilta tarjoaa lähiseudun asukkaille rentouttavaa illanviettomahdollisuutta maukkaan ruoan ja hyvän musiikin parissa.  

Kesäkaverit -klubi-ilta Rämäkän katetulla terassilla keskiviikkona 17.7.2019 klo 19.30. Liput ennakkoon Rämäkältä, Liveton verkkokaupasta tai Arttelista.

Olli Punto & työryhmä

Kellari Kallerian näyttely koostuu kahden Lapin ammattikorkeakoulusta valmistuneen kuvataiteilijan, Tanja Karjalaisen ja Olli Punton teoksista. Molempien tekijöiden teoksia yhdistää melankolisen estetiikka.

Tanja Karjalainen yrittää vangita teoksissaan häivähdyksen unenomaisista hetkistä eri ajoissa. Pimeys ja valo leikkivät niissä myös ajatuksellisesti, luoden toisilleen kontrastia. Teokset vaihtelevat käsittelyltään luomusta digitaiteeseen.

Olli Punton teokset koostuvat kahdesta valokuvista lähtevästä kokonaisuudesta, henkilökuvista ja maisemakuvista. Henkilökuvat lähtevät perinteisestä muotokuvasta, jotka lähestyvät enemmän digitaalisesti rakennettua kuvaa kuin perinteistä valokuvaa.

Kuvat ovat enimmäkseen yksityiskohtia maisemista, joissa tausta häviää pehmeään valoon ja voimakkaat sävytykset rakentavat kuvista haikeita tuokioita, viimeisiä silmäyksiä kaiken katoavaisuuteen. Olli Punto toimii kuvataideopettajana Pohjois-Savon opistossa Kuopiossa. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Lapin ammattikorkeakoulusta 2018.

Kellarikallerian kesä

Olli Punto & työryhmä

Avajaiset 2.7. klo 18-20, tervetuloa!

Näyttelyt avoinna 3.7. – 26.7.2019

Suonenjoen Taideseura ry:n 40-vuostisjuhlanäyttely

1.8.-30.8.2019

Avajaiset 31.7. klo 18

Jäsenten tarjoamista teoksista Tuula Lappalaisen valitsema näyttelykokonaisuus Valkeassa ja Harmaassa salissa. Elävää musiikkia, tarjoilua, huomionosoituksia, arpajaiset.

6.8. Koko perheen taidehetki Kellarikalleriassa klo 12-16

Maksuton koko perheen taidehetki taideterapeuttisilla menetelmillä ja erilaisilla materiaaleilla. Perheen pienemmät voivat osallistua oman aikuisen kanssa. Ohjaajana Eeva Mölkänen Suonenjoen Taideseurasta.

15.8. Tarinataikurit Kellarikalleriassa klo 12-16

Maksuton koko perheen esitystapahtuma jossa kerätään lapsilta improvisoitu satu, joka rakentuu kuvaksi. Ohjaajina Laura Rukola ja Mari Arvinen Suonenjoen Taideseurasta.

24.8. Suonenjoen Taiteiden yö

Suonenjoen Taideseura ry Kellarikalleriassa klo 18-20: kahvitarjoilu herkkuineen, livemaalari, taidepajoja: yleisölle mukaan itse maalattu tai maalautettu paperipussi ja yhteisöllinen kollaasityöpaja. Musiikista vastaa Kuopion konservatorio, Suonenjoen toimipiste.

 

Matkailun suurhanke sai rahoituksen

Pohjois-Savon liitto on myöntänyt 1.4 miljoonan euron EAKR-rahoituksen Pohjois-Savon Lakeland 2 -hankkeelle vuosille 2019-2021. Kehitysyhtiö SavoGrown koordinoimassa hankkeessa jatketaan maakunnan matkailun kehitystyötä satsaamalla tulevina vuosina erityisesti kansainväliseen matkailuun ja sen vetovoimaan.

Aluetalouskatsauksen mukaan Pohjois-Savon matkailun aluetaloudellisessa painoarvossa ei ole tapahtunut pitkällä aikavälillä merkittäviä muutoksia. Matkailusektorin liikevaihto oli vuonna 2018 plussan puolella kolmisen prosenttia, kun koko maassa alan kehitys on ollut selvästi rivakampaa. Koko maassa liikevaihto kasvoi viime vuonna yli viisi prosenttia.

Takamatkaa on tarkoitus ottaa kiinni pidentämällä matkailusesonkia ja lisäämällä kansainvälisten matkailijoiden osuutta nykyisestä kymmenestä prosentista. Uusia matkailijoita tavoitellaan erityisesti Aasiasta, Keski-Euroopasta ja Venäjältä.

Hankkeen osatoteuttajana on Savonia AMK ja sen toiminnassa on mukana on kolmisenkymmentä matkailualan yritystä, alueen kunnat, Visit Finland sekä yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien edustajia.

Jotta asetetut tavoitteet saavutetaan, hankkeessa tullaan tekemään konkreettista osaamiseen, tuotteistamiseen, yhteistyöhön, saavutettavuuteen sekä markkinointiin ja myyntiin liittyvää kehittämistyötä yhdessä alueen pk-yritysten ja muiden matkailualan toimijoiden kanssa.

Hanke koostuu käytännönläheisistä toimenpiteistä, joiden avulla vahvistetaan yritysten valmiutta kansainvälisen toiminnan käynnistämiseen ja toteuttamiseen sekä yhteistyöverkostoissa toimimiseen. Toimenpiteiden avulla kasvatetaan alueen vetovoimaisuutta ja tuotetaan tuote- ja viestintäsisältöjä.

 

KELLARIKALLERIA

Kesäkuu 5.6.-28.6. avajaiset 4.6. klo 18-20.

VALKEA SALI

Minna Kähkönen

Ihmisen jälkiä

5.6. – 28.6.2019

Avajaiset 4.6. klo 18-20

Maalaan kaupunkimaisemia ilman ihmisiä. Ihmisettömän urbaanin maiseman outo tunnelma kiinnostaa minua. Maalauksien pysähtynyt maailma on kuin näyttämö; jotain odotetaan tapahtuvaksi tai jotain on jo tapahtunut. Itse tapahtumalla ei ole merkitystä vaan aika on pysähtynyt hetkeen ennen tai jälkeen sen. Ihmisen jättämät jäljet ovat kaikkialla näkyvissä, mutta niiden aiheuttaja on poissa; hetkellisesti tai kokonaan. Tavalliset maisemat muuttuvat joksikin muuksi, kuin kulissiksi. Värit ovat minulle hyvin tärkeitä ja ne luovat osaltaan tunnelmaa.

Minna Kähkönen (s. 1980) on lahtelainen kuvataiteilija. Hän on valmistunut Satakunnan ammattikorkeakoulusta Kankaanpäästä vuonna 2005 ja on suorittanut kuvataiteilijan erikoistumisopinnot Lahden Taideinstituutissa 2008-2009. Oman taiteellisen työskentelynsä ohella hän on osallistunut Lahden Taiteilijaseuran järjestötoimintaan rahastonhoitajana ja hallituksen jäsenenä. Hän on Taidemaalariliiton kokelasjäsen.

Teostiedot: Pyry, 2018, öljy kankaalle.

Pilkunhyväilijän piirustuksia eli löytötavaraa lukuhaluttomille

5.6. – 28.6.2019

Avajaiset 4.6. klo 18-20

”Taide ei ole sitä mitä näet, mutta sitä mitä saat muut näkemään.”

Tämä ajatus on kesäkuussa Suonenjoen Kellarikalleriassa pidettävän taidenäyttelyni motto. Näyttelyni on sekatekniikalla toteutettu mixed media- ja kollaasikokonaisuus, jossa katsoja pääsee kokemaan monimerkityksellisiä ja kerroksellisia teoksia.

Ammattini liittyy vahvasti kieleen ja olen aina ollut kiinnostunut sanoista ja kuvista. Kielen kärjellä ja mielen päällä on ollut vahva halu tehdä kuvia. Se, mitä on sanojen takana, kiinnostaa minua.

Joissakin kuvissa on mukana runojani; sana ja kuva elävät rinnakkain. Luotan viivaan ja väreihin, mutta varjostukset jätän salapoliiseille!

Teosteni nimet liittyvät usein kirjallisuuteen tai elokuviin, ne ovat siis viittauksia toisiin teksteihin tai kuviin – Olemisen sietämätön keveys viittaa elokuvaan, mutta ottaa myös itse muodollaan kantaa; Avaruus-aiheinen kollaasi sisältää kolme runositaattia.

 

Heinäkuu 3.7.-26.7. Avajaiset 2.7. klo 18-20

Olli Punto + työryhmä

Elokuu 1.8.-30.8. Avajaiset 31.7. klo 18-20

Suonenjoen Taideseura ry:n 40-vuotisjuhlanäyttely

– Jäsenten tarjoamista teoksista Tuula Lappalaisen valitsema näyttelykokonaisuus Valkeassa ja Harmaassa salissa elokuun ajan

– Avajaisissa elävää musiikkia, tarjoilua, huomionosoituksia, arpajaiset.

11.6. Yrjön ja Reidarin rakkaustarina

klo 18:00-20:00

Paikka: Kellarikalleria

Sisä-Savon perinneyhdistys ry järjestää

Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien Suomen teemaan ”Viihteen ja taiteen tiloissa” liittyen tapahtuman Yrjön ja Reidarin rakkaustarina.

Ohjelmassa:

FT, toimittaja Irene Pakkanen:

Kirjailija Yrjö Kaijärven (1896 -1971) ja taiteilija Reidar Särestöniemen (1925 -1981) rakkaustarina

Yrjö Kaijärven runoja lausumassa ja laulamassa:

Raili Vesterinen, Juha Lappi ja Aki Virta.

Vapaa pääsy! Kahvitarjoilu. Järjestäjä: Sisä-Savon perinneyhdistys ry

Ystäväni Reidar Särestöniemi -näyttely Rautalammin museossa 13.5. – 30.9.2019

 

Aste esiintyy Kesän avausbileissä

Suonenjoen nuorisovaltuusto järjestää koko perheelle suunnatun tapahtuman, Kesän avausbileet, lauantaina 25. toukokuuta Lintharjun koulun parkkipaikalla.

Kesän avausbileiden päiväohjelma on suunnattu erityisesti nuoremmille, kun SuperPark tuo muun muassa ilmatäytteisen ninjaradan, vauhdikkaat polkuautot, scootit, digitaaliset taitopelit ja kädentaitoa haastavat tarkkuuspelit koulun parkkipaikalle. Päivän aktiviteetit alkavat klo 13 ja päättyvät klo 16. Kaikki tämä on ilmaista jokaiselle.

Päivä huipentuu illalla klo 18 alkavaan Asteen keikkaan. Keikka pidetään Lintharjun koulun liikuntasalissa. Pääsylipun hinta on 10 euroa ja lippuja voi ostaa ennakkoon 6. toukokuuta alkaen uimahallin kahviosta ja Poppanallen myymälästä. Mikäli lippuja jää ylimääräisiä, loput myydään ovelta 25.5. klo 17 alkaen. Aste valikoitui artistiksi laajan kuuntelijakuntansa ansiosta. Asteen musiikkia kuuntelevat niin lapset ja nuoret kuin aikuisetkin.

Aste

Nuorisovaltuusto lähti toteuttamaan tapahtumaa ajatuksena tarjota kaikille mukava yhteinen päivä ja myös tuoda nuorisovaltuustoa esiin. Tapahtuma on ensimmäinen, jonka tämä nuorisovaltuuston järjestää. Mukana ovat kaikki jäsenet Riikka Koponen, Riku Marttila, Eemeli Snellman, Veera Karkkonen, Vilma Raatikainen, Mira Laitinen ja Inka Järveläinen sekä vapaa-ajan ohjaaja Niina Miilunpohja. Nuoret ovat järjestäneet tapahtumaa itsenäisesti Niinan avustuksella.

“Arvostan jatkossa enemmän tapahtumia joissa käyn, kun on itse nähnyt mitä järjestäminen vaatii”, toteaa Riku Marttila.

“Jatkossa mekin osataan järjestää tapahtumia paremmin ja itsenäisemmin, kun tiedetään mitä täytyy tehdä”, kertoo Eemeli Snellman.

Tapahtuman järjestämisen taustalla on paljon asioita, joita ei tule ajatelleeksi. Täytyy huolehtia lupa-asiat ja kysyä tarjouksia artisteilta. Artisteille täytyy järjestää taukotilat ja majoitus. Rahoitus pitää miettiä kuntoon ja paljon muuta tehtävää. Tapahtumalle on saatu rahoitus Mansikka Ry:ltä ja paikallisia yrityksiä on saatu mukaan tukemaan tapahtumaa. Tapahtuman taustalla on myös Suonenjoen nuorisokulttuuritoimi.

Paikalle toivotaan mahdollisimman paljon ihmisiä ja iloista mieltä. Koulun parkkipaikat ovat tapahtuman ajan käytössä, joten järjestäjät toivovat paikalle tultavan pyörällä tai kävellen. Autoja mahtuu kuitenkin parkkiin urheilukentälle. Nuoret ovat kutsuneet auringon vierailemaan tapahtumaan. Toivottavasti siis aurinkokin näyttäytyisi ja sää suosisi.

 

Punkkikausi on alkanut

Punkit ovat koirien ja omistajien riesana keväästä syksyyn. Näin suojaat koirasi punkeilta.

Parhaiten ennaltaehkäiset koirasi punkeilta ja niiden kuljettamilta taudeilta apteekin punkkikarkoitteella tai käymällä koirasi turkin läpi huolellisesti päivittäin.

Punkit heräävät horroksesta lämpötilan noustessa 4-5 plusasteeseen. Punkkeja esiintyy useimmiten huhtikuusta marraskuuhun, mutta jos talvi on lämmin, punkkeja voi esiintyä läpi vuoden. Punkit eivät siis ole ainoastaan kesän vaiva.

Punkit levittävät tauteja, joista yleisimpiä ovat borrelioosi, anaplasmoosi ja ehrlichia. Tartunnan saanutta koiraa hoidetaan yleensä antibiooteilla. Punkit olisi hyvä poistaa ihosta mahdollisimman pian tarttumisesta, koska ne ehtivät levittää sairauksia ollessaan vain 24 tuntia kiinnittyneenä. Punkkien levittämien sairauksien oireita ovat muun muassa kuume, ruokahaluttomuus, vatsa- ja suolistovaivat, velttous, väsymys sekä ontuminen. Jos koirallasi ilmenee kyseisiä oireita punkin pureman jälkeen, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Punkkien ennaltaehkäisyyn ja torjumiseen on saatavana monia erilaisia valmisteita kuten spot-on- eli paikallisvaleluliuoksia, punkkitabletteja ja punkkipantoja. Punkkikarkotteita myydään eläinklinikalla ja apteekissa. Monet punkkikarkotteet auttavat torjumaan myös muita hyönteisiä, kuten hyttysiä ja kirppuja. Borrelioosia vastaan on olemassa myös rokote sekä tartuntaa ehkäisevä tabletti.

Oli käytössäsi mikä tahansa punkkikarkote, tarkasta aina koiran turkki myös käsin ja poista mahdolliset punkit. Tämä on erityisen tärkeää pitkäkarvaisilla koirilla, joiden turkkiin punkki voi piiloutua. Muista tehdä punkkitarkistus varsinkin, jos olette liikkuneet koiran kanssa punkkien suosimilla alueilla. Kiinnittynyt punkki kannattaa poistaa punkkipihtien, punkkilasson, punkkisorkkaraudan tai pinsettien avulla. Varmista, että saat koko punkin irti kerralla.

 

Kamarimusiikkia Kellarikalleriassa

Virolaissäveltäjien kamarimusiikki kuullaan Kellarikalleriassa ensi sunnuntaina.

Kuopion kamarimusiikkiseura ja Suonenjoen kaupunki järjestävät konsertin MENNEISYYDEN KAIKUJA  28.4. klo 15 Kellarikalleriassa Suonenjoella. Viulisti Sayaka Kinoshiro, huilisti Päivi Väisänen ja kitaristi Markku Laakso esittävät kolmen virolaissäveltäjän, Arvo Pärtin, René Eesperen ja Erkki-Sven Tüürin, teoksia.

Aikamme merkittävimpiin virolaissäveltäjiin kuuluva Arvo Pärt ammensi vaikutteita mm. keskiajasta ja hänen musiikkiaan kuvaillaan usein pelkistetyksi ja meditatiiviseksi. Pärtiltä konsertissa kuullaan viululla ja kitaralla 1970-luvulla sävelletyt teokset Fratres (veljet) ja myös useissa eri elokuvissa käytetty Spiegel im Spiegel (peili peilissä). René Eespere on saanut innoitusta barokista, vanhasta rituaalimusiikista ja minimalismista. Konsertissa häneltä kuullaan kaksi teosta 1990-luvulta: Trivium triolle ja Modus vivendi huilulle ja kitaralle. Konsertin päättää Erkki-Sven Tüürin vuonna 1994 säveltämä Drama huilulle, viululle ja kitaralle.

Konsertin muusikot ovat esiintyneet useissa eri kamarimusiikkikokoonpanoissa. Viulisti Sayaka Kinoshiro on syntyisin Japanista ja on valmistunut Toho Gakuen musiikkikorkea-koulun lisäksi Royal Academy of Musicista Englannista. Päivi Väisänen on suorittanut diplomitutkinnon Sibelius-Akatemiassa sekä huilunsoitosta että kamarimusiikista. Markku Laakso valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 1996, jonka jälkeen hän täydensi opintojaan Oscar Ghiglian Baselin musiikkiakatemiassa 1997-2000.