Aste esiintyy Kesän avausbileissä

Suonenjoen nuorisovaltuusto järjestää koko perheelle suunnatun tapahtuman, Kesän avausbileet, lauantaina 25. toukokuuta Lintharjun koulun parkkipaikalla.

Kesän avausbileiden päiväohjelma on suunnattu erityisesti nuoremmille, kun SuperPark tuo muun muassa ilmatäytteisen ninjaradan, vauhdikkaat polkuautot, scootit, digitaaliset taitopelit ja kädentaitoa haastavat tarkkuuspelit koulun parkkipaikalle. Päivän aktiviteetit alkavat klo 13 ja päättyvät klo 16. Kaikki tämä on ilmaista jokaiselle.

Päivä huipentuu illalla klo 18 alkavaan Asteen keikkaan. Keikka pidetään Lintharjun koulun liikuntasalissa. Pääsylipun hinta on 10 euroa ja lippuja voi ostaa ennakkoon 6. toukokuuta alkaen uimahallin kahviosta ja Poppanallen myymälästä. Mikäli lippuja jää ylimääräisiä, loput myydään ovelta 25.5. klo 17 alkaen. Aste valikoitui artistiksi laajan kuuntelijakuntansa ansiosta. Asteen musiikkia kuuntelevat niin lapset ja nuoret kuin aikuisetkin.

Aste

Nuorisovaltuusto lähti toteuttamaan tapahtumaa ajatuksena tarjota kaikille mukava yhteinen päivä ja myös tuoda nuorisovaltuustoa esiin. Tapahtuma on ensimmäinen, jonka tämä nuorisovaltuuston järjestää. Mukana ovat kaikki jäsenet Riikka Koponen, Riku Marttila, Eemeli Snellman, Veera Karkkonen, Vilma Raatikainen, Mira Laitinen ja Inka Järveläinen sekä vapaa-ajan ohjaaja Niina Miilunpohja. Nuoret ovat järjestäneet tapahtumaa itsenäisesti Niinan avustuksella.

“Arvostan jatkossa enemmän tapahtumia joissa käyn, kun on itse nähnyt mitä järjestäminen vaatii”, toteaa Riku Marttila.

“Jatkossa mekin osataan järjestää tapahtumia paremmin ja itsenäisemmin, kun tiedetään mitä täytyy tehdä”, kertoo Eemeli Snellman.

Tapahtuman järjestämisen taustalla on paljon asioita, joita ei tule ajatelleeksi. Täytyy huolehtia lupa-asiat ja kysyä tarjouksia artisteilta. Artisteille täytyy järjestää taukotilat ja majoitus. Rahoitus pitää miettiä kuntoon ja paljon muuta tehtävää. Tapahtumalle on saatu rahoitus Mansikka Ry:ltä ja paikallisia yrityksiä on saatu mukaan tukemaan tapahtumaa. Tapahtuman taustalla on myös Suonenjoen nuorisokulttuuritoimi.

Paikalle toivotaan mahdollisimman paljon ihmisiä ja iloista mieltä. Koulun parkkipaikat ovat tapahtuman ajan käytössä, joten järjestäjät toivovat paikalle tultavan pyörällä tai kävellen. Autoja mahtuu kuitenkin parkkiin urheilukentälle. Nuoret ovat kutsuneet auringon vierailemaan tapahtumaan. Toivottavasti siis aurinkokin näyttäytyisi ja sää suosisi.

 

Punkkikausi on alkanut

Punkit ovat koirien ja omistajien riesana keväästä syksyyn. Näin suojaat koirasi punkeilta.

Parhaiten ennaltaehkäiset koirasi punkeilta ja niiden kuljettamilta taudeilta apteekin punkkikarkoitteella tai käymällä koirasi turkin läpi huolellisesti päivittäin.

Punkit heräävät horroksesta lämpötilan noustessa 4-5 plusasteeseen. Punkkeja esiintyy useimmiten huhtikuusta marraskuuhun, mutta jos talvi on lämmin, punkkeja voi esiintyä läpi vuoden. Punkit eivät siis ole ainoastaan kesän vaiva.

Punkit levittävät tauteja, joista yleisimpiä ovat borrelioosi, anaplasmoosi ja ehrlichia. Tartunnan saanutta koiraa hoidetaan yleensä antibiooteilla. Punkit olisi hyvä poistaa ihosta mahdollisimman pian tarttumisesta, koska ne ehtivät levittää sairauksia ollessaan vain 24 tuntia kiinnittyneenä. Punkkien levittämien sairauksien oireita ovat muun muassa kuume, ruokahaluttomuus, vatsa- ja suolistovaivat, velttous, väsymys sekä ontuminen. Jos koirallasi ilmenee kyseisiä oireita punkin pureman jälkeen, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Punkkien ennaltaehkäisyyn ja torjumiseen on saatavana monia erilaisia valmisteita kuten spot-on- eli paikallisvaleluliuoksia, punkkitabletteja ja punkkipantoja. Punkkikarkotteita myydään eläinklinikalla ja apteekissa. Monet punkkikarkotteet auttavat torjumaan myös muita hyönteisiä, kuten hyttysiä ja kirppuja. Borrelioosia vastaan on olemassa myös rokote sekä tartuntaa ehkäisevä tabletti.

Oli käytössäsi mikä tahansa punkkikarkote, tarkasta aina koiran turkki myös käsin ja poista mahdolliset punkit. Tämä on erityisen tärkeää pitkäkarvaisilla koirilla, joiden turkkiin punkki voi piiloutua. Muista tehdä punkkitarkistus varsinkin, jos olette liikkuneet koiran kanssa punkkien suosimilla alueilla. Kiinnittynyt punkki kannattaa poistaa punkkipihtien, punkkilasson, punkkisorkkaraudan tai pinsettien avulla. Varmista, että saat koko punkin irti kerralla.

 

Kamarimusiikkia Kellarikalleriassa

Virolaissäveltäjien kamarimusiikki kuullaan Kellarikalleriassa ensi sunnuntaina.

Kuopion kamarimusiikkiseura ja Suonenjoen kaupunki järjestävät konsertin MENNEISYYDEN KAIKUJA  28.4. klo 15 Kellarikalleriassa Suonenjoella. Viulisti Sayaka Kinoshiro, huilisti Päivi Väisänen ja kitaristi Markku Laakso esittävät kolmen virolaissäveltäjän, Arvo Pärtin, René Eesperen ja Erkki-Sven Tüürin, teoksia.

Aikamme merkittävimpiin virolaissäveltäjiin kuuluva Arvo Pärt ammensi vaikutteita mm. keskiajasta ja hänen musiikkiaan kuvaillaan usein pelkistetyksi ja meditatiiviseksi. Pärtiltä konsertissa kuullaan viululla ja kitaralla 1970-luvulla sävelletyt teokset Fratres (veljet) ja myös useissa eri elokuvissa käytetty Spiegel im Spiegel (peili peilissä). René Eespere on saanut innoitusta barokista, vanhasta rituaalimusiikista ja minimalismista. Konsertissa häneltä kuullaan kaksi teosta 1990-luvulta: Trivium triolle ja Modus vivendi huilulle ja kitaralle. Konsertin päättää Erkki-Sven Tüürin vuonna 1994 säveltämä Drama huilulle, viululle ja kitaralle.

Konsertin muusikot ovat esiintyneet useissa eri kamarimusiikkikokoonpanoissa. Viulisti Sayaka Kinoshiro on syntyisin Japanista ja on valmistunut Toho Gakuen musiikkikorkea-koulun lisäksi Royal Academy of Musicista Englannista. Päivi Väisänen on suorittanut diplomitutkinnon Sibelius-Akatemiassa sekä huilunsoitosta että kamarimusiikista. Markku Laakso valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 1996, jonka jälkeen hän täydensi opintojaan Oscar Ghiglian Baselin musiikkiakatemiassa 1997-2000.

 

Kellarikallerian toukokuu 6. – 31.5.2019

VALKEA SALI

Grafiikkaa, maalauksia ja pienoisveistoksia

Péter Kis

6.5. – 31.5.2019

Kellarikallerian Valkeassa salissa nähdään toukokuussa unkarilaisen Péter Kisin grafiikkaa, maalauksia ja pienoisveistoksia. Taiteilija kertoo urastaan näin:

”Varsinaista läpimurtoa merkitsi se, että pääsin kuparipiirrosten painajaksi Graafikkojen luovaan yhteisöön.

Nykyisin valmistelen piirustuksen oppikirjaa opiskelijoille ja opettajille perspektiivin kuvaamisen tärkeimmistä periaatteista. Perspektiivin tuntemus on välttämätöntä piirrosopin ymmärtämisessä.

Taiteellista luomistyötäni edeltävä ajanjakso on täynnä epäilystä ja epävarmuutta valmistautuessani työhön. Pystynkö ollenkaan ilmaisemaan ajatuksiani kuvataiteellani? Tällaisen prosessin lopuksi tulee vapautunut ja iloa tuottava työjakso, jolloin ”pitää vain tehdä”.

HARMAA SALI

Kosketa – Kuvataidetta pimeässä

Maijariitta Karhulahti & Anne Salmi

6.5. – 31.5.2019

Avajaiset 3.5. klo 18-20

Kosketa – kuvataidetta pimeässä on kuopiolasten taiteilijoiden Maijariitta Karhulahden ja Anne Salmen ensimmäinen yhteisnäyttely. Näyttelykokonaisuudessa tekijät haastavat sekä kuvataiteen esittämisen tapoja että omaa työskentelyään. Suonenjoen Kellarikalleriassa 6.5.- 31.5. esillä oleva näyttely koetaan kokonaan ilman näköaistia kosketellen, tunnustellen, haistaen sekä kuunnellen teoksia.

Taiteilijat ovat tavattavissa Kellarikalleriassa näyttelyn ripustuspäivinä 29.4-3.5. tai muuten sovitusti.

 

Uusi kevätlook

Suonenjoen Omakotiyhdistys lahjoitti huomioliivejä päiväkotilapsille.

Paikallinen omakotiyhdistys tempaisi hyvän asian puolesta.

”Omakotiliitolla oli pieniä heijastinliivejä tarjolla. Meillä oli jo jonkin aikaa ollut mielessä, että voitaisiin tilata niitä lapsille annettavaksi”, yhdistyksen puheenjohtaja Tarja Laine kertoo hallituksen puuhanaisten ideoinnista.

Laine hieman harmitteli sitä, ettei liivejä tullut hankituksi jo aiemmin talvella, kun oli pimeämpää. Vierailu Valkeisenmäen päiväkodilla osoitti harmittelun kuitenkin turhaksi.

”Olivat siellä niin tyytyväisiä ja kiitollisia. Sanoivat, että tarpeeseen tulee ja että nyt on hyvä liikkua, kun kaikilla on samanlaiset liivit.”

Laine kertoo lasten mallailleen niitä jo ylleen ja olipa eräs tyttö kehaissut keväistä väriäkin kivaksi.

Puheenjohtajan kanssa liivejä oli lahjoittamassa yhdistyksen varapuheenjohtaja Tuula Heiskanen.

 

Matkailuyrittäjä lähde mukaan

Kasvuhakuisten matkailuyritysten kv-markkinoinnin ja -myynnin kehittämishankkeeseen mahtuu vielä mukaan. Hanketta hallinnoi SavoGrow Oy.

“Hakemus matkailuhankkeen jatkosta on jätetty rahoittajalle ja päätöstä odotellaan toukokuussa. Silloin lähdetään täyttä ravia liikkeelle, ensi kesä pitää voida hyödyntää täysillä”, kertoo projektipäällikkö Sari Hyttinen.

Yritys saa hankkeen kautta tukea osaamisen, kilpailukyvyn ja kasvun kehittämiseen.

Koulutuksia järjestetään tuotteistuksesta, sisällön tuotannosta, sähköisestä liiketoiminnasta ja jakelukanavista yrityksen sähköisen liiketoiminnan edistämiseen.

Alueellisten ja yhteistyössä Visit Finlandin kanssa toteutettujen räätälöityjen kampanjoiden kautta yritys saa näkyvyyttä myös kansainvälisillä markkinoilla. Näkyvyyttä tulee myös hankkeen toteuttamien markkinointi kampanjoiden kautta, some, messut sekä markkinointi- ja myyntitapahtumat ja  hankkeen tuottama markkinointi- ja myyntimateriaali on käytettävissä.

“Tässä kannattaa olla matkailuyrittäjän mukana, hankkeen aikana tehdään konkreettisia toimia tuotteistamisen, näkyvyyden, löydettävyyden ja verkostoitumisen osalta”, sanoo Hyttinen.

 

Yhteinen tekninen yhtiö

Palveluyhtiö Viisari Oy hoitaa Tervon, Vesannon ja Keiteleen teknisen toimen tulevaisuudessa, mikäli jokaisen kunnanvaltuuston päätös on myönteinen.

Uuden yhtiön perustaminen on tulossa kuntien valtuustojen päätettäväksi 18.3.2019. Mikäli kaikkien kuntien valtuustojen päätös on myönteinen, aloittaa Palveluyhtiöt Viisari Oy toimintansa vuoden 2020 alussa.

Yhtiön tarkoituksena on tehostaa ja varmistaa kuntien palvelutuotanto yhdistämällä resurssit ja osaaminen yhteisesti omistettuun yhtiöön. Yhtiön perustamisen selvitystyötä on ohjannut kuntien nimeämä ohjausryhmä.

Yhtiötä ollaan nimeämässä ohjausryhmän ehdotuksen mukaisesti Palveluyhtiö Viisarit Oy:ksi. Viisari on vanha ja yleisesti käytetty nimitys Niinivedenpäässä sijaitsevasta Keiteleen, Tervon ja Vesannon risteyksestä.  Risteyksen keskellä seisoi silloin vallinneen käytännön mukaisesti ”viisaripylväs”, josta viitat osoittivat Keiteleelle, Tervoon ja Vesannolle kertoen samalla myös matkojen pituudet. Viisari oli yleinen nuorison kokoontumispaikka ja viisarille sovittiin myös monen nuorenparin ”rehvit”. Viisari on siis ollut jo kauan kuntia yhdistävä solmukohta, jossa on vaihdettu ajatuksia ja jonka ympärille on syntynyt yhteistä toimintaa.

Teknisen toimen uudelleenorganisoinnilla tavoitellaan ketteryyttä ja se voi antaa kunnille aitoja mahdollisuuksia nopeaan reagointiin ja joustavaan toimintatapaan. Yhtiöittäminen tehostaa kuntien yhteistyötä ja vastaa myös tulevaisuuden haasteeseen osaavan työvoiman saamiseksi alueelle ja henkilöstön ammatillinen osaaminen ja erikoistuminen toteutuvat joustavammin ja palveluiden toimintavarmuus lisääntyy.

Yhtiöstä tulee kuntien kokonaisuudessaan omistama sidosyksikkö ja sen pääasiallinen tarkoitus on tuottaa kuntien nykyiset tekniset palvelut. Yhtiölle ei siirry kuntien omaisuutta ja yhtiön palvelutuotanto nojaa tiiviiseen yhteistyöhön paikallisen elinkeinoelämän kanssa. Keskeisenä periaatteena on, ettei yhtiö vääristä alueen taloudellista kilpailua vaan pikemminkin luo suuremmalla volyymillä lisää mahdollisuuksia paikallisen yrittäjyyden kehittämiseen.

Yhtiön liiketoimintalohkoja olisivat hallinto- ja isännöintipalvelut, vesihuolto- ja kaukolämpöpalvelut, maa- ja metsätilojen hoito, rakentamis-, rakennuttamis- ja kaavoituspalvelut, siivouspalvelut, liikuntapaikkojen kunnossapitopalvelut sekä alue- ja kiinteistönhoitopalvelut. Teknisen toimen nykyinen henkilöstö siirtyisi vanhoina työntekijöinä uuden yhtiön työntekijöiksi.

 

Valtuustoaloite vanhustenhuollosta

Sosiaalidemokraattien ja Vasemmistoliiton valtuustoryhmät tekivät valtuustoaloitteen vanhustenhuollon tilanteen selvittämiseksi Suonenjoella.

Valtuustoryhmät viittasivat aloitteessaan valtakunnallisiin uutisiin laiminlyönneistä vanhustenhoidossa ja toivovat seuraavaan valtuuston kokoukseen sosiaalijohtajalta yksityiskohtaista selvitystä Suonenjoen kaupungin vanhustenhuollon tilanteesta.

Aloitteessa pyydetään näkemystä laitoshoidon, kotihoidon sekä kotipalvelun osalta vanhustenhoidon nykytilanteen laadusta, hoitajien määrän riittävyydestä ja käytettävissä olevista resursseista.

Sosiaalijohtaja Eija Komulainen pitää hyvänä asiana, että valtuuston taholta on tällainen pyyntö esitetty ja hän tekee selvityksen mielellään.

“Onneksi sosiaalilautakuntamme on ymmärtänyt ennalta ehkäisevän työn merkityksen ja meillä vanhuspalvelut ovat aika hyvällä tolalla, kotihoitoon on panostettu ja vanhuspalveluissa on oma fysioterapeutti ja uusi lähihoitaja. Kotihoitoa myös kehitetään koko ajan.”

Arja Eevalle La Carita –säätiön Vanhustyön johtajan tunnustuspalkinto

Suonenjokelainen Arja Eeva on saanut tänä vuonna La Carita -säätiön tehyläisen Vanhustyön johtajan tunnustuspalkinnon. Palkinto luovutettiin Parasta aikaa -tapahtumassa Finlandia-talolla. Arja Eeva toimii Suonenjoen kaupungin ikäihmisten vanhuspalveluiden päällikkönä.

Eeva on toiminut Pohjois-Savon sote-valmistelussa Ikääntyneiden palvelut -työryhmässä. Hän on mukana ”Voimaa vanhuuteen”- hankkeessa Suonenjoella ja toimii kaupungin vanhusneuvoston sihteerinä.

Työhyvinvoinnista ja henkilöstön jaksamisesta Arja Eeva kantaa vastuuta ja puolustaa ajoittain napakastikin esimerkiksi riittävää henkilöstömitoitusta päättäjiin päin.

Lisäksi hän on Tehyn paikallinen aktiivinen toimija, ammattiosastonsa puheenjohtaja, alueellisen Rake-ryhmän jäsen sekä STTK:n Pohjois-Savon aluetoimikunnan jäsen. Valtakunnan tason Tehy-päättäjänä hän toimi vuosina 1989 – 2013. Suonenjoen kaupungin poliittisena päättäjänä hän toimi vuosina 1985 – 2008.

Koulutukseltaan Arja Eeva on terveydenhuollon maisteri, sairaanhoitaja ja erikoissairaanhoitaja.

La Carita -säätiö on jakanut vuodesta 2002 alkaen tunnustuspalkintoja hyvää vanhustyötä tekeville työryhmille ja ansioituneille johtajille. Tänään myönnetty tehyläisen vanhustyön johtajan tunnustuspalkinto jaettiin seitsemännen kerran. Ko. palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2011.

La Carita -säätiön tarkoituksena on edistää vanhusten ja ikääntyvien hyvinvointia Suomessa:

http://www.lacarita.fi/