Maaseutu tarvitsee kasvoja

Kuluneena keväänä ja kesänä HighwaySavo on tehnyt viestinnällistä yhteistyötä näyttelijä Jussi Vatasen kanssa. Vatanen on maalta kotoisin ja edelleen aktiivisesti mukana kotipaikkakuntansa kesätapahtumissa, vaikka asuukin Helsingissä. Hän on yksi esimerkki ajassamme siitä, että ihminen voi olla yhtä aikaa sekä kaupungissa että maalla ilman vastakkainasettelua.

Yhteistyö lähti käyntiin maaseudun innovaatioista ja savolaisesta hulluttelusta. Vatanen souti keskellä lumista peltoa uudella lumisoutulaitteella, joka on saanut innovaatiorahoitusta maaseuturahastosta Ylä-Savon Veturi ry:n kautta. Video tavoitti pohjoissavolaiset ja sai yli 150 000 näyttöä Facebookissa ja tavoitti 250 000 ihmistä; videota jaettiin yli 1100 kertaa. Ihmiset lähtivät mukaan jakamaan savolaisen hulluttelun sanomaa, johon kätkeytyi myös viesti maaseudun mahdollisuuksista ja positiivinen kaiku siitä, että joskus jostakin hullusta voi tulla todella suurta – rahoitusta on siihen saatavilla edelleenkin.

Olen muutaman vuoden ajan pohtinut positiivisuuden problematiikkaa. Jotta positiivista kehitystä tapahtuu, tarvitaan myös toivon näkymä tulevaisuudesta. Myös asioiden henkilöityminen on nykypäivänä herkässä ja ilmiöitä käsitellään henkilöiden kautta. Mediakentällä maaseudun puolesta puhujia ei ole jonoksi asti, vaikkakin maailman suuret kysymykset, ruoka, vesi, energia ja ilmasto, huutavat maaseutua apuun. Maaseudun osalta iso kysymys on myös digitalisaatio ja sen näkeminen osana perusinfraa esimerkiksi tiestön ohella.

95% Suomesta on edelleen maaseutua. Ihmiset elävät normaalia elämää, käyvät töissä, maksavat veronsa, harrastavat ja yrittäjät pitävät palvelutarjontaa yllä. Tämä aiemmin legitiimi elämänmuoto on muuttunut jossakin kohtaa todistelun ja puolustamisen alaiseksi. Siksi myös puolesta puhujia tarvitaan. Lisämausteensa julkiselle keskustelulle antaa myös someaika. Vaikka Vatanen lainasikin kasvojaan maaseudun eteen, eikä tehnyt sitä näytelläkseen vaan sydämestään, tarvitaan myös ns. pysyväisluonteisempia kasvoja. Tarvitaan useita, rohkeita ihmisiä, jotka uskaltavat omilla kasvoillaan kertoa, miltä maailma näyttää pohjoissavolaisin silmin. Kysymys kuuluukin: kuka voisi olla seuraava Pohjois-Savon puolesta puhuja? Kuka uskaltaa antaa maakunnalle kasvot?